Chardonnay hvidvine
I Bourgogne i Frankrig er den mineralsk med god frugtsyre og et hint af grønne æbler og pærer.
Når vi tager til de varmere områder i verden, er smagsnoterne hen ad citrus og fersken, og når vi kigger på de rigtigt varme områder, er det mango og banan, der kommer frem. Så er vi ikke engang begyndt at tale om Chardonnay på fad eller med malolaktisk fermentering, der oftest giver den ekstra smørfede smag.
Klimaet spiller en enorm rolle, når man skal bestemme noterne i en Chardonnay vin. Jo varmere og mere tropisk klima, jo mere tropicana-flavour. Tempereret klima i f.eks. det sydlige Bourgogne eller nordlige New Zealand har tendens til noter af f.eks. fersken, blomme eller kirsebær. Tager man til Chablis, Champagne eller Tyskland kan man opleve noter af grønne æbler.
Som med Cabernet Sauvignon er Chardonnay også en darling blandt vinmagere pga. dens standhaftighed, diversitet og evne til at begå sig i mange slags klima samt give et godt afkast.
Noter: Æble, pære, citron, mango, banan, ananas, smør