Hvad er naturvin?

Alle taler om naturvin, men hvad er det egentlig?

Der er ikke lavet nogle faste regelsæt endnu, men de fleste bønder som arbejder naturligt følger nedenstående:

  • Håndplukkede øko- eller biodynamiske druer
  • Ingen tilsætning af gær, sukker og syre
  • Tilsætter minimal svovl ved aftapning af vinen*
  • Lidt eller ingen klaring og filtrering af vinen

Naturvin er mest af alt en bevægelse indenfor produktionen af vin, hvor man har fokus på traditionelle og simple metoder. Der findes som beskrevet ingen klare regler eller definitioner på naturvin. Der er typisk tale om mindre produktioner, hvor der fokuseres på kvalitet under hele processen. Den reneste naturvin er vindruejuice, der har fået lov at fermentere uden nogen form for tilsætning undervejs. Dette kaldes også raw wine eller naked wine.

Uofficielle kilder sporer naturvinsbevægelsen tilbage til en gruppe af vinbønder i Beaujolais i 1960’erne. De ville gerne tilbage til den måde deres bedsteforældre lavede vin på. Før man anvendte sprøjtegift og kemi til at styrke druerne. Siden da er det gået stærkt og naturvin er nu mere populært end nogensinde før.

Naturvin med håndkraft

Naturvin er kort forklaret druesaft, der har fået lov til at vildgære. Man blander sig så lidt som muligt under hele processen, herunder også vinificeringen. Enkelte naturvinsproducenter tilsætter en smule sulfitter for at stabilisere vinen når den tappes. Man høster med håndkraft og uden brug af kunstgødning og pesticider. Det er en manuel proces, hvor du får en mere levende vin, også efter den er hældt på flaske.

Der findes ikke en officiel klassificering, der gør vin til naturvin. Naturvin skal dog være økologisk eller biodynamisk. Man skaber vinen ved med tanke på naturen. Deraf også navnet. Mange naturvinsproducenter anvender derfor lokal gødning fra kreaturer, de blander med gamle druer. Andre producenter har også insekthoteller, så der er et rigt dyre- og planteliv.

En levende vin

Naturvin lever videre i flasken. I konventionel vinproduktion anvendes sulfitter for at stabilisere vinen, så den ikke udvikler sig videre. Det gør man ikke i naturvin. Derfor er det altid spændende, når man åbner en naturvin, der oftest betegnes som en mere levende vin. Det som opfattes som fejl i konventionel vin, betegnes ofte som vinens karakter i naturvin, hvor gæringen får lov at fortsætte i flasken.

*Der gåes meget op i, hvor meget svovl (SO2) der er i vinen. Tommelfingerreglen er max. 30 mg/l for de røde og 40 mg/l for de hvide.

Smagekasser med naturvin

  • Spar 20% v/1 stk.
    Orangevin Smagekasse

    Orangevin Smagekasse

    Orangevin Smagekasse

    995,00DKK Tilføj til kurv
  • Spar 20% v/1 stk.
    Natur/Orange Begynder Smagekasse

    Natur/Orange Begynder Smagekasse

    Natur/Orange Begynder Smagekasse

    789,00DKK Tilføj til kurv
  • Spar 19% v/1 stk.
    Natur/Orange Topvine Smagekasse

    Natur/Orange Topvine Smagekasse

    Natur/Orange Topvine Smagekasse

    1.395,00DKK Tilføj til kurv

Udvalgte naturvine

  • Edelbauer, Orange; Abartig Einfach!

    Edelbauer, Orange – Abartig Einfach!

    Edelbauer, Orange – Abartig Einfach!

    287,10DKK pr. fl. v/6 stk.
    Tilføj til kurv
  • Beck Ink

    Beck Ink

    Beck Ink er den perfekte naturvin for begyndere.

    143,10DKK pr. fl. v/6 stk.
    Tilføj til kurv
  • Rock & schiste

    Rock & schiste

    Den kravler længere ind i sindet, og åbner sig langsomt med sit meget sarte orange skørt.

    249,00DKK Tilføj til kurv
  • Petit Ours, Côtes du Rhône

    Petit Ours, Côtes du Rhône

    Sydrhône vin med Nordrhône nykker, flæsket og farligt vanedannende.

    206,10DKK pr. fl. v/6 stk.
    Tilføj til kurv

Indkøbskurv