Matsu El Recio
Velplejet og i sin bedste alder. 90 år gamle stokke and still going strong.
Cedertræ
Dild
Figne
Toro-tyrens kraft og blødhed i perfekt balance
El Recio fra Matsu er en vin lavet 100% på Tinta de Toro, som er det lokale navn for Tempranillo. Druerne kommer fra 90-100 år gamle vinstokke, der dyrkes efter biodynamiske principper. Vinen er lagret betydeligt længere end sin lillebror El Picaro, nemlig hele 14 måneder på gamle fade. Denne længere lagring giver vinen en dybere kompleksitet og en rigere smagsprofil.
Full-bodied vin med dyb kompleksitet
Resultatet er en "full-bodied" vin med masser af kraft og energi. Farven er intens rubinrød, og i næsen fornemmes de mange lag fra fadlagringen, herunder noter af chokolade, vanilje og modne sorte frugter. I ganen er vinen rund og silkeblød med et diskret hint af glycerin-fedme og en interessant lang mineralsk eftersmag. Denne kombination af kraft og blødhed gør El Recio til en vin med stor personlighed.
Perfekt til kraftige kødretter
El Recio er en vin, der virkelig viser power fra ”tyre-druen” men samtidig formår at bevare en behagelig blødhed. Det er dog ikke en vin til lette retter som små salater, men derimod et godt valg til en herremiddag, hvor kraftige kødretter og fyldige smage er på menuen. Vinen kan også nydes alene, hvor dens komplekse smagsnuancer virkelig kan komme til deres ret.
Interessant baggrundshistorie om etiketten
Et sjovt faktum om El Recio er, at manden på etiketten ikke er en vinmager fra Toro, som man måske skulle tro, men en hollandsk skuespiller bosat i Barcelona. Han er blevet castet som model til etiketten og har med tiden udnyttet dette til fulde. Hver gang han spotter en flaske med sit eget ansigt på, går han ind i den pågældende butik eller vinbar og påstår, at han har en aftale med vinhuset om, at han må få en gratis flaske.
Vintae's udfordringer med etikettens model
Dette lille trick bruger han så ofte, at Vintae, vinhuset bag Matsu, er ved at være lidt træt af ham. Går den, så går den. Alle tre vine fra Matsu-serien er lavet på Tempranillo, som høstes på et højt plateau i Toro. Her er klimaet barskt, med solbagende dage og iskolde nætter, så det er benhårdt at være vinstok (og vinmager) her. Toro betyder ”tyr” på spansk, og det er lige præcis, hvad der karakteriserer disse vine: en stor, svedende, gammel tyr, der er stædig som bare pokker.
"Tempranillo fra Toro. Ganske intens i smagen med brombær, mocca og krydderier pakket ind i en fin syre. Frisk og imødekommende med en flot lang krydret afslutning. 5 stjerner, 90 point - spritnyt.com"
God til
Date Nummer 54
Sheltertur
Comfort
Hygge
Mød dem, der har lavet din vin
Spansk familievirksomhed med en kærlighed for vin. Vintae er fra La Rioja i Spanien, men de rejser gerne langt for at få fingrene i de helt rigtige vine. Vintae blev startet af José Miguel Arambarri Terrero – en forretningsmand fra La Rioja – der i 1999 besluttede sig for at vende tilbage til familiens rødder: at producere lækre spanske vine. Desværre var familiens egne marker ødelagt af et vinlus-angreb. Han indgik i stedet samarbejde med Castillo de Maetierra og Maetierra Dominum. Det blev startskuddet for Vintae og udviklingen af Libalis-serien. Han fik senere selskab af sine sønner, Richi og José Miguel, der udgør Vintae, som vi kender det i dag.