TEO Blanco Barrica
Køb 6 stk. og spar 10%
I Kaukasus’ bjerge, i hvad vi nu kender som landet Georgien, findes en vinhistorie, der strækker sig tusinder af år tilbage. Her, hvor vinstokke slynger sig op ad skråningerne og solen bader druerne i gyldent lys, har man i generationer skabt en vin, der er unik og ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 12 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
6 lækre orangevine, der skal smages!
I Kaukasus’ bjerge, i hvad vi nu kender som landet Georgien, findes en vinhistorie, der strækker sig tusinder af år tilbage. Her, hvor vinstokke slynger sig op ad skråningerne og solen bader druerne i gyldent lys, har man i generationer skabt en vin, der er unik og fascinerende: Orangevin.
I Georgien har man lavet vin i tusinder af år, og traditionelt har man fermenteret hvide druer med deres skind i lerkrukker kaldet kvevri. Denne metode giver vinen en orange farve, en mere tanninrig og robust tekstur med komplekst forførrende aromaprofiler sammenlignet med for eksempel traditionelle hvidvine.
Man finder referencer til orangevin mange steder. Orangevin omtales blandt andet i Geoponika (Geōponiká), som er en revideret og udvidet udgave af en form for guide til landbrug fra det 10. århundredes Byzantinske Rige. Den oprindelige version af Geoponika blev skrevet af en ukendt forfatter i det 6. århundrede e.Kr. Skriftet er en skattekiste af gammel viden med et væld af praktiske råd og anvisninger om alt fra landbrug og havebrug til husdyrhold og vinproduktion. Geoponika, der indeholder over 2000 kapitler, er skrevet på græsk, men den er blevet oversat til mange andre sprog, herunder latin, engelsk, fransk og tysk. Den har haft en betydelig indflydelse på landbrugsudviklingen i Europa og resten af verden. Geoponika var en uvurderlig kilde til information om landbrugsteknikker i den antikke verden, men den er stadig relevant i dag, og bruges af landmænd, gartnere og vinbønder over hele verden.
Dette er dog ikke det første literære spor, vi kender til: Den første skriftlige kilde, der nævner orangevin er, selvfølgelig fristes man næsten til at sige, en georgisk hagiografi fra det 5. århundrede e.Kr. kaldet “The Life of St. Nino”, hvor det beskrives, hvordan St. Nino, der var en kristen missionær fra Kappadokien, en region i det centrale Anatolien i Tyrkiet, bragte både kristendom og vinstokke til det dengang hedenske Georgien og hun lærte georgierne at lave vin. Hun er i dag blevet en vigtig figur i georgisk historie og kultur og æres som skytshelgen for Georgien.
Orangevin omtales selvfølgelig også I Deutsches Weinbüchlein, skrevet af Hans von Aderhold i 1517. Hans von Aderhold var en tysk læge og vinbonde, der levede fra 1480 til 1548. Dette er en af, hvis da ikke dén første bog om vinproduktion på tysk. Skriftet er en hyldest til tysk vin og dens mange fordele, og dens 5 kapitler indeholder detaljerede instruktioner om alle aspekter af vinproduktion, fra dyrkning af druer til lagring og aftapning af vin. Da skriftet er forfattet af en læge, kommer man naturligvis også ind på vins medicinske egenskaber og anvendelser, og i sidste kapitel er der endda opskrifter på vinbaserede drikkevarer og retter. Deutsches Weinbüchlein var en banebrydende tekst, der bidrog til at forbedre vinproduktionens kvalitet og popularitet i Tyskland. Skriftet var en vigtig inspirationskilde for senere forfattere om vin, herunder Hugh Johnson og Jancis Robinson, og skriftet er stadig relevant i dag og bruges af vinbønder og vinelskere over hele verden.
Man finder også viden om orangevin i et af de andre helt store vinlandes litteratur, nemlig i et af de tidligste og mest omfattende spanske værker om vinproduktion “Tractatus de Vinis”, som i år 1312 blev skrevet af den spanske læge og filosof Arnaldus de Villanova og den katalanske læge og oversætter Patrick Gifreu. Bogen er en banebrydende, og bidrager stadig med at forbedre vinproduktionens kvalitet og popularitet i Europa., og dens 3 dele indeholder detaljerede instruktioner om alle aspekter af vinproduktion, fra dyrkning af druer til lagring og aftapning af vin, og bogen er i sin grundighed er en sand hyldest til vinen.
Hvad er orangevin egentlig? Orangevin er en vin, der bryder grænserne og udfordrer forventningerne. Kort fortalt er det en hvidvin, der bliver lavet som rødvin.
Alt, hvad der er i den grønne drue af skind, saft og kerner fermenteres sammen, og da det er i skindet farvestoffet sidder, giver det vinen en mørkere farve end normalt. Vinene får en gylden farve med et orange skær, den får mere fylde, en mere tanninrig tekstur og en kompleksitet, der er ulig noget andet.
Fra Georgiens frodige landskaber, hvor det hele jo startede, lavede man med stor succes orangevine på lokale druesorter som Rkatsiteli, Kisi og Mtsvane. Begejstringen for denne herlige type vin spredte sig hurtigt, og produktionen tog snart fat i andre dele af Europa, startende med nærliggende lande som Armenien, der eksperimenterede med deres lokale druesorter som Areni Noir og Voskehat, mens Aserbajdsjan arbejdede med druesorter som Madrassali og Shirvanshah. Her tog man traditionen til sig, og eksperimenterede både med lokale druesorter og forskellige fermenteringsteknikker, og det er selvfølgelig hér terroir og valg af drue og fad sætter sit afgørende præg på hver enkelte vins unikke karakter.
Slovakiet er kendt for at lave sine orangevine på druerne Furmint, Veltlínske Zelené eller Muškat Ottonel, Ukraine på Teližno og Bianca, mens Spanien er kendt for sine Verdejo-vine, der især kommer fra Rueda-regionen. Vine på denne drue charmerer med frisk syre, urtede aromaer og citrusfrugter, og fra Italien, især Friuli-Venezia Giulia-regionen, kommer herlig orangevin på Ribolla Gialla, der forfører med sin friskhed og mineralitet, mens Gewürztraminer fra blandt andet Alsace fængsler med sine eksotiske dufte af lychee, roser og krydderier.
Der laves også orangevin på mere traditionelt kendte druer såsom Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling eller på røde druer som Nebbiolo og Barbera, hvor vinen bliver smuk, nærmest hypnotisk rav-farvet.
Når vi importerer vin, skæver vi meget til det ovenstående, men er stadig af den overbevisning, at vinene først og fremmest skal smage godt og være value for money, så vi gør os stor umage for at finde mindre producenter, som passer godt på deres jord og har fokus på at lave god vin under hele processen.
Orangevin er trendy, men det er som sagt også en gammel vintype, der har fået comeback i stor stil. Man kan tale om, at orangevin i de senere år nærmest har oplevet en form for renæssance, og den er nu populær som aldrig før blandt vinelskere over hele verden, med lyst til at eksperimentere med vinstile, der kan noget andet, og har noget andet at byde på, end de klassiske rød- og hvidvine. Både som “rene nydelser” og sammen med forskellig mad.
Orangevin er en mere rå og vild udgave af hvidvin – en hvidvin på naturlige steroider eller en fuldkorns-hvidvin, om man vil. Farven afhænger i høj grad af druesort og tid med skindkontakt. Tiden med skindkontakt kan variere fra et par dage til flere måneder, og det er hér vinen udvikler sin farve, smag, struktur og mundfølelse. Jo længere tid med skindkontakt, jo kraftigere og mere tanninrig tekstur og jo mere komplekse aromaer, får man i flasken.
I hovedtræk kan man sige, at typisk for orangevin er en kompleks aroma- og smagsprofil, hvor andre vintyper typisk har mere ensidigt frugtige aromaprofiler;
I forhold til orangevin, hvor hvidvin typisk er frisk og aromatisk, rosévin frugtig og bærrig, og rødvin typisk mere kompleks med sine lag af bær, krydderier og fad, har orangevin varierende grader af herlige noter af citrusfrugter, stenfrugter, tørrede frugter, honning, krydderier, orangeskal, kvæder, tørrede abrikoser og blomster.
Orangevin har også typisk en mere tanninrig tekstur sammenlignet med for eksempel traditionel hvidvin, som typisk er let og frisk, og med rosévin som typisk er let og frugtig.
Orangevin er, som det fremgår, en vin med mange facetter. Den kan være frisk og frugtig, fyldig og kompleks, eller elegant og mineralsk. Ét er dog sikkert og vist; uanset din smag, uanset begivenheden og uanset måltidet, er der en orangevin derude, der bare venter på at blive opdaget.
Så tag med os på en spændende rejse med orangevin gennem de forskellige druesorter, terroirs og producenter. Oplev og udforsk den fascinerende historie og den uendelige variation. Orangevin er en storslået forundelig verden af uforglemmelige vinoplevelser, der bare venter på at blive opdaget og åbnet.
Orangevin har godt af at blive serveret køligt som hvidvin. Men man skal ikke snyde sig selv for at opleve, hvordan mange orangevine helt skifter stil, efterhånden som temperaturen på vinen stiger. Mange orangevine kan med deres tanninstruktur drikkes ved samme temperatur som rødvine.
Det er en egenskab som denne, der gør orangevin interessant og anderledes som vintype. De seriøse orangevine kan desuden lagre i årevis på linje med tilsvarende seriøse vine.