Juris

3 produkter

SKIFERIE-SOUVENIR SOM SMAGER Historien om Juris og Husted Vin starter tilbage i 2005-6 stykker, hvor Kenn Husted var på skiferie i Østrig. Nysgerrig som han er, besøgte han selvfølgelig den lokale vinhandler, hvor han bad om at se butikkens to bedste ”value for ...

Juris Pinot Noir Golser
Juris Pinot Noir Golser
Fødselsdag Champignon FOMO Hindbær Midtlivskrise

Juris Pinot Noir Golser

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
245,00 kr. InStock
Juris Chardonnay Alte Reben
Juris Chardonnay Alte Reben
Ananas Banan Citron Mango Pære

Juris Chardonnay Alte Reben

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
225,00 kr. InStock
Juris Pinot Noir Reserve
Juris Pinot Noir Reserve
Hverdagshygge Champignon Sommer i Danmark Sommerhus Hindbær

Juris Pinot Noir Reserve

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
495,00 kr. InStock
3 ud af 3 produkter

SKIFERIE-SOUVENIR SOM SMAGER

Historien om Juris og Husted Vin starter tilbage i 2005-6 stykker, hvor Kenn Husted var på skiferie i Østrig.

Nysgerrig som han er, besøgte han selvfølgelig den lokale vinhandler, hvor han bad om at se butikkens to bedste ”value for money”-vine.

Den ene var en vin, der var som så mange andre. Den var egentlig fin nok, men uden noget egentligt særkende, der adskilte den fra mængden. Den næste vin var noget helt andet, og den vakte bestemt interesse. Den var fra Juris Vingård, og det var en herlig frisk sag, der med sine mange nuancer og delikate noter gjorde et glimrende første indtryk.

Kenn blev nysgerrig på mere, og han tog derfor kontakt til producenten Juris, som tilfældigvis skulle til vinmesse i København 3 uger senere. Hurtigt blev der sendt vinprøver afsted til Husted, så vi kunne se lidt mere af, hvad Juris har at byde på.

Kenn og Co blev absolut begejstrede. Faktisk så meget at Kenn besluttede sig for at stå på messen sammen med Juris og præsentere dem som Husted Vin’s første østrigske vinhus, og Juris Vinhus er således en af vores ældste samarbejdspartnere, og vi besøger fortsat Stiegelmar-familien en gang om året.

 

BRILLANTE BURGENLAND

Juris vinhus holder til i Burgenland vindistriktet, som groft sagt ligger med Ungarn mod øst mellem Wien og Budapest. De bor i byen Gols, som ligger ved den nordøstlige bred af Neusiedl-søen.

Det er geologisk set på kanten af Parndorfer-plateauet, som er en af Alpernes østlige udløbere, og her har sedimentering fra søen gennem tiden skabt forskellige jordarter som bla. diluvial kvarts, grus og pannonisk ler, der danner perfekte perfekte forhold til dyrkning af vindruer.

Klimaet er også godt. Her er tørt om sommeren. Denne region får generelt rigtig mange solskinstimer, og den ligger i den varmeste del af Østrig. Den store, lavvandede Neusiedl-sø er, blandt andet på grund af den enorme mængde fordampende vand, det dominerende aspekt af regionens klima, og især efterårsklimaet er påvirket af den varme termik, der stiger op fra søen. Her er store udsving i årets temperaturer, og en mild frost er således ikke ualmindelig i januar. Årsnedbøren er på ca. 700 mm.

 

STIEGELMAR-FAMILIEN

Vingården Juris ligger i det historiske centrum af byen Gols, hvor man har dyrket og handlet med vin lige siden de store folkevandringer mellem det fjerde og sjette århundrede, og det er i dette vinområde familien Stiegelmar har dyrket deres druer gennem generationer. De tidligste optegnelser om Stiegelmar på vingården, som i dag rummer nogle af de bedste marker i hele Gols-distriktet, er dokumenteret i en familiebønnebog dateret 1571.

Farmand til Alex, Georg Stiegelmar, overtog driften af familiens vingård i 1965, og det var ham, der fik ”genopfundet” Strohwein i Østrig. Han blev Winemaker Of The Year tilbage i 1995, og han var en stor kilde til inspiration; både for vinverdenen, men så sandelig også for hans søn Alex.

Vin har altid været en del af Axel Stiegelmars liv. Han er uddannet hos blandt andet Château Canon la Gaffeliere i Saint-Émilion og hos Opus One i Napa Valley. Han er en seriøs mand, og det kan mærkes i hans vine.

Det blev i år 2000 tid til at følge i fodsporene på sin far, Georg Stiegelmar. Og selv om det er store fodspor fra en pioner, der etablerede områdets omdømme i 1980'erne og 90'erne gennem talrige innovationer, tapper Alex ivrigt ind i vidensbanken opbygget af tidligere generationers erfaringer, og med hans syn og vine udbygges denne yderligere til næste generation.

Familien dyrker på deres 20 hektar alle Østrigs vigtigste rødvinssorter, og der er med ca. 80% af produktionen særligt fokus på druerne fra Bourgogne-familien - St. Laurent og Pinot Noir samt Blaufränkisch, Zweigelt og Cabernet Sauvignon, mens de klassiske Chardonnay og Sauvignon Blanc spiller hovedrollen for hvidvinene, som udgør de resterende ca. 20%.

 

MASSER AF SUCCES

Alex er stolt af at videreføre familiens arv, og det har han god grund til. Hans vinhus har nemlig vundet utallige priser og udmærkelser gennem tiden såsom titlen 'Årets vinmager' i London og de tre Falstaff-trofæer for den bedste rødvin i Østrig.

Han fortæller her kort om sit fokus;

”Vinene fra Golser-serien er bedste eksempler på stærke, sorts- og frugtagtige vine fra alle Golser-klimaer.

Reserverne, lavet af druer fra vores gamle vinstokke, er stamgæster i verdens mest sofistikerede vinkonkurrencer. Cuvees St.Georg og Ina'mera samt nyligt Tricata er typiske eksempler på de muligheder, der kan findes her i den varme pannoniske klimazone.

Rieden-vinene er aftapninger af individuelle vinmarker og dermed ambassadører for de højeste standarder for oprindelse og vinfremstilling.

Hos Juris lægger vi også særlig vægt på hvidvins- og sødvinskulturen, og hvert år viser vi Burgenlands mangfoldighed med vores rige og silkebløde Chardonnays, duftende Sauvignon blancs og Muskat-Ottonel samt den søde halmvin.”

 

KLIMAVENLIGE FIRST-MOVERS

Juris vinhus, som i dag ledes af Axel og Herta Stiegelmar, er firstmovers indenfor klimavenlig vinproduktion, og det er ikke kun vinene fra Stiegelmar, der er kendt langt ud over de østrigske grænser for deres evne til at kombinere ny viden med gammel arv.

Det er faktisk også konstruktionen af selve vingården.

Juris vingård ønsker at lave vin med så lidt mekanisk indblanding og med så lav belastning af omgivelserne som muligt, og Alex rådførte sig derfor med en hel masse eksperter, før byggeriet gik i gang. Energikonceptet endte med at blive udviklet i samarbejde med byggetekniske Andreas Lang Vorarlberg og de klimateknologiske eksperter fra Drexel & Weiss, der sammen udviklede et koncept, som udnytter to primære områder; nemlig tyngdekraft og passiv potentiel energi.

 

HEMMELIGHEDEN BAG

Bygningen er helt unik i sin måde at fungere på.

Hovedbygningen er defineret af klare lige linjer, som afholder sig fra unødvendig udsmykning, ligesom Juris-vinene selv, og selve konstruktionen spiller en afgørende rolle i selve vinhusets ånd.

Her flyttes vin nemlig fra maceration på øverste etage til lagring og tapning i de ældgamle hvælvede vinkældres stabile temperatur udelukkende ved brug af tyngdekraften.

Druer, most, macerationen og dermed i sidste ende vinen, kan nemlig let forringes under produktionens forskellige faser samt under transport, og smagsnuancer går nemt tabt, hver gang vinen pumpes, røres eller rystes. Derfor udnyttes tyngdekraften i det fireetagers produktionshus, hvor vinene presses eller tankes nedad, fremfor at pumpes op. Det reducerer samtidig brugen af strøm til pumper med 50-70%.

 

KØLIGT OVERBLIK

Den passive energi udnyttes via en termisk pumpe, som sikrer en stabil temperatur hele året rundt og derved sikres en mere skånsom modning af vinene. Her er altså ingen aircondition med derimod et hus, som så at sige ”ånder” af sig selv. Ret sejt.

Målet var at skabe forskellige temperatur- og fugtighedszoner for at give det optimale opbevaringsklima for forskellige vine på forskellige stadier af deres produktion.

Under planlægningen blev installation af mekanisk luftcirkulation og køling da overvejet, men det blev i sidste ende vurderet som unødvendigt og egentlig stridende imod stedets værdier, og det er da også nu efter flere års drift blevet eftertrykkeligt fastslået, at den høje byggekvalitet og suveræne planlægning, ganske som håbet, har gjort det muligt at drive anlægget uden yderligere luftcirkulation og køling.

Bland andet brugen af vingedøre, der i hele bygningen er med til at forhindre temperaturudsving mellem de forskellige klimazoner i de enkelte rum, er simpelthen genial, og metoden giver en produktion med mindre sediment, farvestabilitet, fine bløde tanniner og samtidig forebyggelse af flaskechok.

 

JURIS ”VILLA”

Navnet Juris kommer i øvrigt fra fornavnet Georg, som har tilhørt mange generationer af Stiegelmar-mænd. Disse Stiegelmar mænd har altid været eventyrlystne, så der var intet mærkeligt i at farmand Georg en gang i midt 1990’erne udvidede familie-imperiet ved at købe sig nogle vinmarker i Ungarn ved Balatonsøen i vinavlerområdet Badacsony.

Gården hvortil markerne er tilknyttet kaldes ”Villa”, og de ligger på en række af små, udslukte vulkaner, der strækker sig langs Balatonsøen vestside. Jordsammensætningen her er meget interessant med basaltsten blandet med pannonisk ler.

Det skulle egentlig bare være et hyggeprojekt med et lille hus, lidt røde og lidt hvide druer på de 1.2 hektar marker, og Georgs søn, Axel, kører nu også dette hus videre.

Faktisk er Axels egne sønner Philipp og ja, den anden hedder selvfølgelig også Georg- heldigvis yderst interesserede i den historiske arv, og de repræsenterer således allerede nu endnu en ung, tidssvarende og trendy generation af nye vinmagere, så de har fået lov til at ”lege” med disse vinmarker.

Klimaet og terroiret nær Balatonsøen skaber vine med deres helt egen karakter, og på de sydvendte skråninger af den største vulkan har drengene bla. udviklet en rigtig fint frugtig og mineralsk hvidvin lavet på Pinot Gris.

Ligesom vulkanen har været her længe, er det over 1000 år siden Cisterciensermunkene oprindeligt bragte Pinot Gris sorten til denne region, og druen kendes også i dag som “Szürkebarat”, som betyder "grå munk".

 

LYSENDE FREMTID

Børnebørnene læner sig således med nutidens innovative syn ligesom generationerne før dem, tæt op ad områdets og familiens traditioner, og med fuld bevidsthed om de rigtige værdier, er de mere end klar til at være med til at forme vinens fremtid. Vi hos Husted er mere end klar på fortsat at følge både Axel, Herta og Georg Stiegelmars rejse, og du er selvfølgelig inviteret med

Ved at klikke "Accepter alle" giver du samtykke til, at vi med cookies indsamler information omkring din adfærd på vores hjemmeside. Vi benytter denne information til funktionelle, statistiske og markedsføringsmæssige formål.