Domaine de la Paleine

4 produkter

FRANSK IDYL I den vestlige del af Frankrig, i hjertet af regionen Saumur, zoomer vi ind på Loire-dalen for foden af Puy-Notre-Dame bjerget. Stedet har en rig historie og man har plantet vinstokke her siden middelalderen. Området har gennem historien ændret navn i takt med ...

La Paleine Chenin Blanc
Rating_Spritnyt_Points Rating_Spritnyt_Stars
La Paleine Chenin Blanc
Ladies Night Citron Lystig Bio Natural

La Paleine Chenin Blanc

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
225,00 kr. InStock
La Paleine Casta Diva
La Paleine Casta Diva
Bio Natural Øko

La Paleine Casta Diva

På lager
499,00 kr. 300,00 kr. InStock
La Paleine Cabernet Franc
La Paleine Cabernet Franc
Bio Øko

La Paleine Cabernet Franc

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
215,00 kr. InStock
La Paleine Puy-Notre-Dame
La Paleine Puy-Notre-Dame
Bio Øko

La Paleine Puy-Notre-Dame

Køb 6 stk. og spar 10%

På lager
249,00 kr. InStock
4 ud af 4 produkter

FRANSK IDYL

I den vestlige del af Frankrig, i hjertet af regionen Saumur, zoomer vi ind på Loire-dalen for foden af Puy-Notre-Dame bjerget. Stedet har en rig historie og man har plantet vinstokke her siden middelalderen. Området har gennem historien ændret navn i takt med historiens gang. I det 7. århundrede kaldtes det "Podio beatae Mariae", som betyder "Jomfru Marias Høj" på latin. Da William 9., hertug af Aquitaine, i begyndelsen af det 12. århundrede vendte tilbage fra et af de korstog tiden jo fordrede, havde han en helt særlig skat med. Han medbragte nemlig en knogle fra selveste Jomfru Marias talje. Dette hellige relikvie, og dén kirke hans barnebarn Eleanor af Aquitaine senere grundlagde, gav området en helt særlig status, men i 1793 da den franske revolutions vinde blæste over landet, fik mange steder nye navne for at fjerne religiøse konnotationer, og navnet ændredes til "Puy-la-Montagne". Ordet "Puy" stammer fra det provencalske ord "Puech", som betyder en isoleret bakke eller høj. Efter revolutionen, gik man dog snart tilbage til at ære og hylde den hellige jomfru Maria, der jo også kendes som Notre-Dame (Vor Frue), og området hedder derfor nu Le Puy-Notre-Dame, og her er stadig utroligt smukt.

Blomstrede gyder og grønne stier mellem hvide tuffeau-huse toppet med tage af skifer fører os gennem mosaikker af vinmarker. Smalle veje indrammet af vinstokke og landsbyer omkranset af stenmure. Grusgange og skovstier betrådt af generationer før os, leder os frem til en gammel vingård; Domaine de la Paleine.

DOMAINE DE LA PALEINE

Dette er Domaine de la Paleine, og de har eksisteret siden i hvert fald det 18. århundrede. Den gang hed gården Moulins de la Palenne. “Moulins” betyder vindmølle, og “Palenne” er en art smukt, blåt, rustikt og modstandsdygtigt hedegræs, som ser særlig smuk ud om efteråret. De gamle vindmøller snurrer godt nok ikke længere, men sammen med smukke mos-beklædte stenmure, giver de stadig beskyttende læ (og atmosfære) til vinmarkerne.

Domaine de la Paleine har 21 parceller fordelt på 38 hektar med meget forskellige lys, nedbørs- og jordforhold. Der er dem, der ligger på grænsen til Paris-bassinet i sedimentære bjergarter fra juratiden, dem der strækker sig over bakkerne i Le Puy-Notre-Dame og la Cerisaie (Argentay), med sandede og sand-lerholdige kridtformationer fra den turonianske periode, dem på skråningerne, der stiger mod Brossay-plateauet, med hård jura-kalksten, lerholdig muldjord med flint og kvarts, og dem i de lavere beliggende områder af dalen, med den for området karakteristiske, porøse, mineral- og kalkrige jordbund, som især skyldes én ting. Overalt ser man den. En blød, hvid, kridtagtig kalksten. Det er Tuffeau. Den har perfekte egenskaber til vindyrkning, og tilfører en helt særlig mineralitet, som er blevet kendetegnende for vine fra Domaine de la Paleine.

PÅ NATURENS PRÆMISSER

Bistader, en køkkenhave og korn står smukt mellem markerne, hvor forskelligt plantedække mellem rækkerne af vinstokke skygger for ukrudt, og erstatter kemiske ukrudtsmidler, samtidig med at det fremmer biodiversitet, jordens liv, struktur og organiske sammensætning. Man ser straks, at dette er et sted, der drives med største omtanke og respekt for den omkringliggende, utroligt smukke natur.

Her har altid været smukt, og udviklingen mod større fokus på bæredygtighed fik for alvor fart på i 2005, da Domaine de la Paleine blev overtaget af Laurence og Marc Vincent. De så samspil med naturen og vine, der udtrykker stedets unikke forhold, som langt vigtigere og givende, end at masseproducere anonym hverdagsvin på bekostning af naturen. Udover at restaurere gårdens bygninger til fordums storhed og de bedste arkitektoniske standarder, tog de et uigenkaldeligt skridt og gjorde, hvad der for mangt en vinbonde må være det ultimative mareridt; de fik simpelthen revet alle de eksisterende vinstokke op, og sat det rigtige team omkring sig. Nu skulle tingene gøres ordentligt, og en målrettet rejse mod økologi og biodynamik blev påbegyndt.

VISION BLIVER TIL MISSION

Jean-Louis Bernet deler Laurence og Marc Vincents bæredygtige filosofi omkring vin, og han startede som daglig leder af teamet på vingården, hvor han også havde værtsrollen. Han tog entusiastisk imod på gården, hvor han stolt viste rundt, mens han lod besøgende opdage og smage vine og tage del i en vinmagers daglige liv.

Domaine de la Paleine bliver nu drevet af høje standarder, og anstrengelserne lagt i den radikale forbedring med fokus på bæredygtig vindyrkning og dets krav til kvalitet belønnes, da gården i 2010 modtager økologisk certificering fra Bureau Veritas. Dette markerer en fuldstændig eliminering af kemikalier i vinmarken, og i 2013 bliver Domaine de la Paleine officielt en internationalt anset økologisk vinproducent. Men hvorfor stoppe hér? De går naturligvis skridtet videre og opnår i 2017 Demeter-certificering for fuldt biodynamisk landbrug.

Efter 20 herlige år med vin og masser af resultater, ønskede Laurence og Marc Vincent et roligere liv, og da deres børn ikke har samme passion og kærlighed til vin, virkede det oplagt at lade Jean-Louis Bernet overtage. Han har derfor siden 2023 som ny ejer været ansvarlig for, sammen med det gode, gamle og erfarne team, at føre Domaine de la Paleine videre i Laurence og Marc Vincents ånd.

STÆRKT TEAM

Vingårdschef Samuel Touchais ved, hvordan man vælger, planter og dyrker god vin. Han overvåger markerne ned til sidste drue. Han giver vinen alle de vitaminer, den har brug for fra fødsel til ungdom og voksenalderen. Han giver al sin opmærksomhed og finesse. Han booster jordens frugtbarhed med en kombination af trylledrikke og opmærksom pleje. Det er en hel alkymi af lægeplanter, horngødning og regnvand. Silica, masser af hække, bistader og egen kompost er bare noget af dét, der stimulerer, galvaniserer og skaber livsgrundlag for Domaine de la Paleines omfattende biodiversitet.

Druehøsten sker selvfølgelig med hånd, så man er sikker på kun at plukke de allerbedste druer. Beskæring udføres efter Guyot Poussard-metoden med respekt for saftstrømmen. Afknopning kontrollerer og begrænser udbyttet, så vinstokkene og druerne har det så godt, som overhovedet muligt.

SIKKE ET STED

Patrick Nivelleau er vinmageren på Domaine de la Paleine, og han er ansvarlig for vinproduktionen i kælderen. Han hersker over sit sublime vinlager. Patrick blev praktisk talt født på en vingård. Han er mere end en ekspert i sit fag. Efter hans mening "taler vinen til vinmageren", og han stoler ikke på faste formler. Der er et strejf af magi i hans viden om, hvornår tiden er inde til at aftappe vinen.

Kigger man på gården og markerne, er de som toppen af et isbjerg, for herunder gemmer der sig nemlig en ikke mindre end 1,5 km lang labyrint af huler og gange, som ligger udgravet i kalkstenen. Hér bidrager områdets store biodiversitet til, at gær, svampesporer og bakterier finder vej, så over 100.000 flasker, tønder og kar får en helt naturlig vinificering.

Vinen produceres og lagres med minimal intervention helt uden kemiske tilsætningsstoffer, ligesom der kun anvendes naturligt forekommende gær til fermentering. Hér lagres vinen stille og roligt i ly for lys, mens gangsystemet mellem hulerne året rundt og nærmest uden strøm sørger for en konstant luftcirkulation, og for at der altid er en stabil luftfugtighed og konstant temperatur på 12°C.

NOGET AF ET UDVALG

I et vinområde hvis ry er drevet af Anjou og Loire-dalens historie, hvor kalksten er konge, og hvor leret, kridtet og kalkstenen i jorden altid erklærer deres tilstedeværelse, skiller Domaine de la Paleine sig ud. Gården skaber flere fremragende vine under adskillige Loire-appellationer, og de har blandt andet siden 2008 været førende inden for appellationen Saumur-Puy-Notre-Dame, ligesom deres Saumur Fines Bulles (“fine bobler”) og de to flagskibsdruesorter Chenin og Cabernet Franc altid vækker begejstring.

Bæredygtigt og miljøvenligt – økologisk og biodynamsik – behøver bestemt ikke at være kedeligt, og du kan altid finde noget godt fra Domaine de la Paleine hér hos Husted Vin.

Ved at klikke "Accepter alle" giver du samtykke til, at vi med cookies indsamler information omkring din adfærd på vores hjemmeside. Vi benytter denne information til funktionelle, statistiske og markedsføringsmæssige formål.