Adegas Terra de Asorei – Cuvee Asorei

Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei I det barske og klippefyldte nordspanien finder man Galicien; Bastionen i det yderste punkt mod nordvest, hvor den barske natur har sin rå, naturlige […]
StkPris
1+175,00kr.
6+148,00kr.
Føj til ønskeliste
  • Citron
  • Fersken
  • Melon

Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei

I det barske og klippefyldte nordspanien finder man Galicien; Bastionen i det yderste

punkt mod nordvest, hvor den barske natur har sin rå, naturlige skønhed. Området er yderligere forskønnet ved at være hjemsted for nogle af verdens allerbedste hvidvinsmarker, og hér skiller Salnés-dalen i Cambados-regionen sig særligt ud.

Dette er stedet, hvor den fornemme Albariño drue oprindeligt stammer fra, og  vi er stolte af at kunne præsentere Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei. Denne herlige vin er selvfølgelig lavet på 100% Albariño, og den er fra manden der ved, hvordan man får det allerbedste frem fra netop denne drue. Druerne til vinen er selvfølgelig fra Salnés-dalen, hjertet af Albariño, og Asorei Albariño holder fast ved traditionen, knowhow og den stil hvormed Albariño-druen bedst repræsenterer den samlede rigdom af både drue, vejr og de unikke jordforhold man kun finder i Rías Baixas regionen.

Om marken og jordforholdene

Rías Baixas vinområde ligger i det nordvestlige hjørne af Spanien, og er et af landets mest

kendte vinområder. Det ligger i den nordvestlige del af landet, og er kendt for sin høje kvalitet af hvidvin, der primært er lavet på druen Albariño. Området har en lang historie med vinproduktion, der går tilbage til romertiden, og er kendt for sit unikke klima og geografi.

Rias Biaxas er den ene af i de alt fem Denominacion de Origin (DO) i Galicien, som der er i dag. De øvrige er Ribeiro, Valdeorras, Ribera Sacra og Monterrei, og Rias Baixas er i dag de facto etableret som et af verdens bedste hjemsteder for hvidvin.

I dag betragtes dalen omkring Salnes som det område, der har det absolut bedste Albariño. Salnes ligger ud mod Atlanterhavet, hvor floden Umia munder ud, og området er centreret omkring Cambados. Navnet betyder noget i retning af “de lavtliggende floder”, og der refereres naturligt til de dominerende floder i området. Den lokale historie er i øvrigt, at de fem floder stammer fra da Gud lavede verden og skulle hvile. I den forbindelse blev hånden placeret i Galicien, og floderne blev dannet af fingrene.

Jorden i Salnés-dalen er for det meste granitisk og sandet med løse, veldrænerende teksturer. Alluviale aflejringer samt grus, sand og ler omkring Sanxenxo, Meaño, Cambados og Ribadumia udgør forskellige jordtyper, sammen med lag af silt-ler dannet ved udmundingen af Umia-floden i Ría de Arousa.

De primære jordtyper i Rías Baixas er mineraltunge aflejringer af granit og skifer. Dog har de store floder og bifloder, der deler regionen, efterladt visse områder med betydelige lommer af alluviale og colluviale jordtyper.

Om sæsonen

I Galicien kom 65% af høsten DO Rías Baíxas, der jo er berømt for sine Albariño-druer. Selv om det varme vejr førte til en lidt tidlig modning for nogle af druerne, blev der høstet 44 millioner kg – 27% mere end i 2020, der dog var en særlig lille høst. Der blev høstet fra den 14. til den 27. september, og kvaliteten var fremragende.

Vinificering

Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei er som nævnt lavet på 100% Albarino, der er en lavt ydende drue med meget stort sukkerindhold. Druerne afstilkes og knuses, og derefter føres mosten til en pneumatisk presse, hvorefter mosten går i en tank for at bundfælde i to eller tre dage. Efter dette starter gæringen, og vinen skilles fra de grove bærrester. Derefter koldstabiliseres ved at udsætte vinen for -5ºC i en isoter tank i en uge for at få bitartrater til at udfælde. Til sidst sterilfiltreres vinen og med 13% alkohol, 5,8 gram syre og 0,5 gram restsukker per liter, tappes den endeligt på flasker.

Farve

Uanset vejrudsigten fyldes glasset med sommer, så snart man skænker sig et glas Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei. Smuk citrongul står den der, helt ren og lys, og mens lysets spil kaster fine grønne reflekser, glæder man sig til næste step.

Duft

Der er aromaer af stenfrugter som pære, fersken og abrikos i luften. Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei er frisk, livlig og elegant. Lime, citrus, grape og hvide blomster som jasmin og lyng lægger stilen, og de røber, at denne oplevelse vil blive noget særligt.

Smag

Velafbalanceret sødme, syre og alkohol. Herlige grønne æbler og pære kommer med en dejlig friskhed. Noter af citrus og frugt som fersken og abrikos bidrager meget positivt til den samlede smag, og de silkebløde taninner er en sand nydelse. Vinen har lagringspotentiale og efter nogle år på flaske, kan den få et lidt mere melon præget tvist. Vinen er forholdsvis rig på syre, hvilket giver den masser af friskhed.

Afslutning

Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei 2021 har en lang og behagelig eftersmag. Den er frisk og livlig og noterne af citrus, hvide blomster og stenfrugter går igen med en god syre, der balancerer den fyldige frugtsmag. Det er en kompleks og behagelig eftersmag der optræder i lag mens den varer ved, og den er med til at understrege, at dette er en vin, der er værd at nyde langsomt og nøje.

Vinen er god til

Serveret ved ca 10-12°C er Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei herligt forfriskende bare at nyde som den er, men vinens friske og frugtige smag vil også vække stor glæde, hvis den serveres sammen med for eksempel en (måske ovndampet) hvid fisk med urtesauce.

  • Et lille tip: brug gerne lidt af vinen i sovsen, og vinens nuancer der går igen, vil binde retten utroligt godt sammen. Eller prøv en skaldyrsrisotto, hvor du bruger samme trick, og den cremede ret vil balancere vinens syre.

Second opinion

Adegas Terra de Asorei Cuvee Asorei har vundet adskillige kritikkeres hjerter, og er da også blevet belønnet herefter:

  • 92 point fra DecanterA refreshing and elegant wine that is perfect for summer months.
  • Guld medalje (i kategorien “White Wines from Azores”) vundet i the International Wine Challenge med bemærkningen “A beautifully balanced and complex wine with layers of citrus, stone fruit, and white flowers.
  • 93 point fra Wine Enthusiast “An outstanding example of the type of wines that can be produced from Albariño grapes on the Azores Islands.

Bonusinfo

Albariño-druen er med sin friske, græslige smag med noter af citrus, grønne æbler og stikkelsbær lidt i samme kategori som franske Sauvignon Blanc, og den har med sin høje syre og komplekse smagsprofil med noter af citrus, stenfrugter, urter og mineraler også visse fælles træk med tyske Riesling-vine, og det er helt sikkert en drue, man med stor fordel kan, faktisk bør, lære nærmere at kende.

Producent

Produkttype

Årgang

2022

Druer

Indhold

75

Alkohol

13

Vindistrikt

Økologisk

Naturvin

Biodynamisk

Land

Indkøbskurv