Husted Vin Valentina Smagekasse

Italiensk naturvinssmagekasse - mums!
StkPris
1+1.099,00kr.
1.099,00kr.
Føj til ønskeliste

Husted Vin Valentina Naturvinssmagekasse

Valentina Passalacqua er verdens største producent af naturvin. Hun holder til Italien, hvor hun laver lækker naturvin (gerne i 1-liters flasker, så der er mere at nyde).

Vi har fundet 6 forskellige flasker fra hendes katalog, så naturvinselskere kan få sig en lækker oplevelse i mange forskellige farver og smagenoter.

Du stifter bekendtskab med følgende vine:

Valentina Passalacqua, Rosso Puglia

Negroamaro, kongen af Syditalien, eller er det Primitivo.
Det er en smagssag, men jeg hælder helt klart til Negroamaro. Og navnet på druen, ja Negro er latinsk for sort, og Maru på græsk. Betyder den sorteste af det sorte, så der er knald på farven?

Her i den røde udgave med kun 12,5%. Det skriger på lettere afkølet, og en lun aften på terrassen. Valentina er ikke meget for at gøre for meget ved vinene, (minimal intervention), og ikke en gang i marken, grønthøster hun de vinplanter hun har der laver stort udbytte, som hun selv siger. De skal nok selv finde ud af, hvornår de er klar.

Når druerne er presset, starter den spontane gæring (dvs. de bruger deres egen gær som er i druerne, og ikke noget købe noget der kan ændre smagen).

Det står på i en 5 -6 dage, og så over i åbne tanke, hvor hun 3 gange om dagen presser ”låget” (gærrester, skind m.m. søger til overfladen, og danner et ”låg” og ved at presse dem ned på bunden af karret igen, giver det mere næring, farve og tanniner til vinen).

Efter det lader hun vinen stå. Ikke noget med at prøve at styre temperaturen eller filtrere vinen. Næ, den får lov til at passe sig selv, og efter 6 måneder kommer der kapsel på, og ender på vores hylder.

En meget bærfyldt vin, både af brombær og modne kirsebær, men også de mere sarte røde tranebær og granatæble kan smages.

Valentina Passalacqua, Rose Puglia Rosato

Negroamaro, kongen af Syditalien, eller er det Primitivo. Det er en smagssag, men jeg hælder helt klart til Negroamaro. Og navnet på druen, ja Negro er latinsk for sort, og Maru på græsk. Betyder den sorteste af det sorte, så der er knald på farven?

Og hvorfor så en Rosé på den sorteste af de sorte?
Syditalienere elsker deres mørke rosé, og er ikke hoppet med på den fesne Provence-stil, og det synes jeg er ret fedt.

Vinene er mere vinøse, har mere kraft, og passer perfekt til det syditalienske køkken.
Smagen er en blanding af de røde frugter som tranebær og granatæble, men har også en god dyb bund af røde kirsebær. Det er som om at man kan smage, at vi ikke er lagt fra havet, der er en lidt saltet smag i vinen, der kun gør den godt.

For at rosé’en ikke går hen og bliver helt rød, presser Valentina vinen direkte ned i gæringstankene, og fjerner skindet med det samme (det er der farvestoffet sidder), så den kun tager farve i de få timer det tager at få presset druerne. Derefter 6 måneder i ståltanke, og så på med kapslen.

Valentina Passalacqua, FrecciaBomb Rosé

Denne her er ret sjov. Pet Nat er den gamle måde at lave boblende vin på, hvor fermenteringen sker i flasken, og på den måde dannes der lette bobler.

Freccianera er en sammentrækning af Freccia som er gær på Italiensk, og så nera, som dækker over druen Nero Di Troia, den sorte drue fra byen Troja, som ligger en times kørsel fra Valentinas vingård.

Hun høster druen i begyndelsen af august. Dem presser hun og laver en almindelig vin ud af. Så høster hun endnu en omgang Bombino, men først i oktober, og den most ligger hun på køl til foråret.

I foråret hvor det bliver varmere tilsætter hun mosten fra køleren til den almindelige vin, sætter kapsel på, og ligger dem ud i et drivhus, så de kan nyde godt af forårssolen. Når den ”nye” vin bliver tilsat begynder vinen at gære i flasken og det er det der gør at der kommer bobler i.

Valentina siger, at det er ligesom at vinen bliver genfødt, og det skal den da blive under den skinnende sol, og helst efter månekalenderen, så den kommer godt på vej.

Hvordan smager den så: Det er et frisk pust af eksotiske frugter, og storduftende blomster. Lettere perlende, sødmefyldt og letdrikkelig med sine 9,5%

Valentina Passalacqua, Hellen Rosso

Navnet er ligetil den sorte (Nero) drue fra Troia (en by i Foggia provincen)
Det er befriende at få en drue med tanniner og syre fra det meget varme Puglien, som ikke smager af henkogte marmelader, træspåner og med høj alkohol.

Valentina lader vinen ligge 2 dage sammen med skindet, så den tager farve, tanniner og fylde.
Derefter ligger den og hygger sig på stålfade i 6 måneder, hvor den kun bliver afbrudt med
Manuelt ”punchdown”.

Vinen er i den lettere genre, smagen er på de røde frugter og især morbær træder igennem.
Har et kalkagtigt udtryk, og da hun har presset den hurtig igennem er der ikke det meget tanniske bid, men snarere en let kildren på tandkødet.

Valentina Passalacqua, Hellen Bianco Falanghina

Mere ”nøgen” bliver vinen ikke, druen er Falanghina, som har noter af citron, kvæde og umodne bananer. Den har en tilpas høj syre, der gør den god til de lidt federe vine.

Valentina høster druerne, presser dem direkte ned i åbne stål tanke, og lader vinen ligge der i 6 måneder indtil den er klar til at komme afsted. Hun styrer ikke temperaturen, tilsætter ingen ting, og den bliver heller ikke filtreret til sidst.
“What you see is what you get”

En lille fun fact til Københavnerne:
Jeg har en vinbar på Værnedamsvej, der hedder Falernum.
Den er opkaldt efter det område omkring Rom tilbage på Cæsars tid, hvor der blev dyrket vin.
Og Falanghina-druen har taget sit navn fra det område.

Valentina Passalacqua, Vinetto 202

Produkttype

Indhold

75

Alkohol

0

Økologisk

Naturvin

Biodynamisk

Indkøbskurv