Juris

Skiferie og østrigsk vin

Historien om Juris og Husted Vin starter til helt tilbage i 2005-6 stykker, hvor Kenn Husted var på skiferie i Østrig. Her besøgte han den lokale vinhandler og bad ham om at finde sine to bedste ”value for money”-vine frem. Den ene var en vin, som vi selvsagt ikke længere husker, og den anden var en vin fra Juris, som bestemt vakte interesse.

Kenn tog derfor kontakt til Juris, som tilfældigvis skulle til vinmesse i København 3 uger senere. Hurtigt blev der sendt vinprøver afsted, og Kenn tog den beslutning, at hvis vinene faldt i god jord, ville han stå på messen sammen med Juris og præsentere dem som Husted Vin’s første østrigske vinhus. Alt faldt heldigvis i hak, både vine og logistik, så Juris og Husted Vin var sådan set ”partnere” inden der reelt var blevet sagt pænt goddag. Juris er således en af vores ældste vinproducenter og vi besøger dem fortsat en gang om året.

Klimavenlige firstmovers

Det er familien Stiegelmar, som står bag Juris og de har i generationer holdt til i Gols, en vinregion i Burgenland mellem Wien og Budapest. Huset er især kendt for gode røde vine på St. Laurent og Pinot Noir. Senere er der kommer flere og mere eksperimenterende varianter til. Huset, som i dag ledes af Axel og Herta Stiegelmar, er firstmovers indenfor klimavenlig vinproduktion, og har her to primære områder de udnytter; tyngdekraften og passiv energi.

Førstnævnte handler om, at druer, most og til sidst vinen let kan skades under produktionens forskellige transportled. Derfor udnyttes tyngdekraften i det fireetagers produktionshus, hvor vinene presses eller tankes nedad, fremfor at pumpes op. Det reducerer brugen af strøm til pumper med 50-70%.

Den passive energi udnyttes via en termisk pumpe, som sikrer en stabil temperatur hele året rundt og derved sikres en mere skånsom modning af vinene. Her er altså ingen aircondition med derimod et hus, som så at sige ”ånder” af sig selv. Ret sejt.

Axel Stiegelmar er uddannet hos Chateau Canon la Gaffeliere i Saint Emilion og hos Opus One i Napa Valley. Han er en seriøs mand, og det kan mærkes i hans vine. Farmand Georg Stiegelmar var Winemaker Of The Year tilbage i 1995, og det var ham der fik ”genopfundet” Strohwein i Østrig.

Juris VILLA

I midt 1990’erne købte netop Georg nogle vinmarker i Ungarn ved Balatonsøen. Det skulle være et hyggeprojekt med et lille hus, lidt røde og lidt hvide druer på de 1.2 hektarer marker. Siden er Axel kommet til for at køre Juris huset videre og hans søn Georg (ja, han hedder også Georg) – som repræsenterer en ny, ung og trendy generation af vinmagere, har fået lov til at lege med disse vinmarker. Her har han udviklet en meget fin orangevin lavet på Pinot Gris druer. Lige nu produceres der kun 6-700 flasker årligt, og vi har købt alt. Derfor er vi de eneste i hele verden, som forhandler denne vin.

Indkøbskurv

Regioner

Årgang

Drue

Organisk

Pris