Ken Wright Cellars – LATCHKEY – Pinot Noir

Aromatisk og balanceret lækkerbisken fra Ken Wright
StkPris
1+775,00kr.
6+658,00kr.
Føj til ønskeliste

Ken Wright Cellars – LATCHKEY – Pinot Noir

En Pinot Noir i absolut verdensklasse fra Ken Wrights eksklusive mark Latchkey. Uanset hvor stort dit kendskab til Pinot Noir druen end er, vil Ken Wright Cellars Latchkey Pinot Noir 2021 begejstre.

Om vinhuset

Med Oregon Coast Range mod vest og Cascade-bjergene mod øst strækker den 100 mil lange og 60 mil brede Willamette Valley sig mellem Columbia-floden i nord og Eugene i syd. På grund af beskyttelsen fra bjergene på øst og vestgrænserne er Willamette Valley et køligere klimaområde med en masse forskellige mikroklimaer, der giver en lang, skånsom vækstsæson, perfekt til velsmagende kompleks Pinot Noir, og det er hér vi finder Ken Wright Cellars.

Vinhuset Ken Wright Cellars blev grundlagt i 1994 af Ken Wright, og de samarbejder med over et dusin af regionens bedste vinmarker. Dette giver dem mulighed for at skabe vine, der tydeligt afspejler de unikke karakteristika ved hver enkelt mark, der alle er omhyggeligt udvalgt for at skabe vine, der på fornem vis præsenterer regionens forskellige jordbundsforhold og mikroklimaer.

Med sin dedikation til sublime enkeltmarksvine og bæredygtige praksis er Ken Wright Cellars en nøglespiller på Oregons vinscene. Ken Wright Cellars er certificeret af Oregon Tilth, som er et af de mest respekterede certificeringsorganer i verden. Dets krav er strenge, men de hjælper til at sikre, at druerne, der bruges til at producere Ken Wright Cellars Willamette Valley Pinot Noir, er dyrket på en bæredygtig måde, hvor forskellige miljømæssige krav som beskyttelse af vandressourcer, bevarelse af jord og biodiversitet, reduceret brug af pesticider og gødning går hånd i hånd med sociale krav, som omfatter respekt for lokalsamfundet samt fair løn og arbejdsforhold.

Om marken og jordforholdene

Latchkey Vineyard er en 7 hektar stor vinmark, der med sin hældning på 15-20 grader ligger i ca 500 fods højde østsydøst i Dundee Hills-appellationen i Willamette Valley. Vinmarken har været plantet med Pinot Noir-druer siden 2008. Latchkey Vineyard er kendt for sine kølige klimaforhold og sine rige jordbundsforhold. Vinmarken er drænet af en række små bække, hvilket giver druerne en god balance mellem frugtsyre og alkohol. Jorden på Latchkey-vinmarken er en blanding af vulkansk basalt med ler, sand og grus i Jory serien. Jorden er dyb og veldrænet, hvilket giver druerne en god balance mellem frugtsyre og alkohol. Det vulkanske materiale giver desuden jorden en unik mineralitet, som bidrager til vinens kompleksitet og dybde.

Om sæsonen

I Willamette Valley anses 2021 generelt for at være en fremragende årgang. Den var gavmild med hensyn til udbytte, modenhed og frugtens kvalitet og sundhed. Samlet set var vækstsæsonen tidligere end gennemsnittet. Høsten startede den 14. september og sluttede den 9. oktober. Der var et par ekstreme varmebølger i begyndelsen af sommeren, der var ødelæggende for nogle afgrøder i dalen, men i vinmarkerne var timingen perfekt til at rense meldug ud af vinmarken uden at skade frugten, som endnu ikke var begyndt at blødgøre. August var også meget varm, men temperaturerne faldt betydeligt i september, og regnskyl i september og begyndelsen af oktober gjorde det muligt at udnytte en forlænget modningsperiode for mere smagudvikling.

Om vinen

I denne fantastiske vin præsenterer Ken Wright på formidabel vis hvor fortryllende en 100% ren Pinot Noir fra en af verdens mest prestigefyldte og prisvindende marker kan være.

Maceration og gæring

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir er koldmacereret i 5 dage, hvor druerne og skallerne blandes, så de kan gære sammen. Druerne presses forsigtigt for at undgå at ødelægge drueskallerne, så de kan frigive de tanniner, der er så vigtige for vinens rødder, struktur og kompleksitet. Efter gæring ved 20-25 grader Celsius opnås en alkoholprocent på 12,5. Vinen er lagret i 10-11 måneder på 20% nye franske egetræsfade, hvor vinen har opnået den helt rette mængde af fad samt fine nuancer af vanilje, krydderier og røg.

Farve

Denne vin spiller på en smuk palet af intense dybe rubin og granatrøde farver, der er kendetegnende for en god Pinot Noir, der har gæret længe nok med sine skaller til at farven gradvist har ændret sig fra lilla over rød til granat.

Duft

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir har en intens aroma af røde frugter, herunder søde kirsebær, modne jordbær og hindbær med noter af vanilje, krydderier og røgelse. De røde frugter er den mest fremtrædende duft i vinen. De er intense og saftige, med noter af dejligt søde bing kirsebær, jordbær og hindbær samt mere subtile noter af peber, nelliker, kanel og røg. De giver vinen en frugtig og livlig karakter. Disse akkompagneres selvfølgelig af herlige noter af vanilje, der stammer fra lagringen på egetræsfade.

Smag

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 indfrier de forventninger duften har skabt med en fyldig og kompleks smag. Den har en god balance mellem frugt, tanniner og syre. Frugten er intens og saftig. De herlige noter af røde frugter, smagfulde bing kirsebær, modne jordbær, hindbær og boysenbær lægger fundamentet, og er de mest fremtrædende smagsnoter i vinen, men man får stadig tydelige nuancer af krydderier, røg, vanilje og brioche.

Tanninerne er bløde og velintegrerede. De giver vinen en god struktur og balance. Tanninerne er ikke for dominerende, og de giver vinen en god dybde og karakter. Syren er frisk og levende, balancerer fint med sødmen, og giver vinen en herlig krop med god friskhed, livlighed og kompleksitet.

Eftersmagen:

De intense røde frugter giver efter et stykke tid plads til at man kan mærke tanninerne, der begynder at sætte sig i munden. De er bløde og velintegrerede, og de giver hverken en skarp eller bitter fornemmelse, men er blot med til at understrege Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noirs gode struktur og balance. Eftersmagen er på samme tid både fyldig og blød. Den er kompleks og nuanceret. Den er lang og vedvarende. Den er en af vinens stærkeste egenskaber, og den giver en uforglemmelig vinoplevelse.

Vinen er god til:

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 er en kompleks og velbalanceret vin, der kan nydes til enhver lejlighed. Den er især velegnet til festlige sammenkomster, hvor man kan dele denne udsøgte fornøjelse med andre, og den kan naturligvis nydes sammen med velsmagende mad.

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 har såmænd karakter nok til uden problemer at spille sammen med kraftige retter med rødt kød som for eksempel oksemørbrad med pebersauce, hvor den intense frugtsmag og de bløde tanniner i vinen vil komplementere den mørke og kraftige smag af oksemørbraden, eller server den til lammekølle med hvidløgssauce, hvor vinens fyldige krop og den friske syre vil være god ved den sarte og møre smag af lammekøllen.

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 komplementerer også fjerkræ såsom kylling, kalkun og and, hvor vinenes fyldige krop og den friske syre gør underværker. Kyllingebryst med trøffelsauce kunne være et godt bud. Vinen vil nærmest gå i symbiose med den kraftige og aromatiske smag af trøffelsaucen. Den går sågar også til kraftigere ting som pasta med gorgonzolasauce, hvor den fyldige krop og den bløde frugt i vinen igen vil komplementere den fede og salte smag af gorgonzolasaucen og selvfølgelig vil Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 altid gerne være sammen på et bord med gode oste som for eksempel cheddarost med nødder, hvor specielt vinens noter og nuancer i eftersmagen matcher den kraftige og salte smag af cheddarosten.

Second opinion:

Ken Wright Cellars Latchkey Vineyard Pinot Noir 2021 har modtaget en lang række meget positive priser og anmeldelser. Hér er et udpluk;

  • 94 point – “A complex and elegant wine with a long, lingering finish.” – Wine Spectator
  • 93 point – “A beautifully balanced wine with a delicious fruit-forward flavor profile.” – James Suckling
  • 92 point – “A well-made Pinot Noir with a bright acidity and a smooth finish.” – Wine Enthusiast
  • 91 point – “A great value for a Pinot Noir of this quality.” – Robert Parker’s Wine Advocate

Bonusinfo:

Hvis du tager et kig på etiketten, vil du se Latchkey vinmarken gennem de smukke 200 år gamle døre i vinkælderen. Det er et æstetisk smukt syn, der giver et glimt af den lange, stolte historie denne enestående vinmark har at byde på.

Producent

Produkttype

Druer

Indhold

75

Økologisk

Naturvin

Biodynamisk

Årgang

2021

Alkohol

12,5

Sulfitter

Ja

Vindistrikt

Indkøbskurv