Matsu El Viejo
Gammelfar med muskler efter et langt liv i marken, over 100 år gamle stokke.
Køb 6 stk. og spar 10%
Cedertræ
Dild
Figne
El Viejo fra Matsu er lavet 100% på Tinta de Toro, som er det lokale navn for Tempranillo. Druerne er toppen af poppen og kommer fra over 100 år gamle stokke, der dyrkes efter biodynamiske principper. Vinen er lagret hele 16 måneder på nye franske fade.
Dette er altså en topvin med stor tyngde og dybde. Kombinationen af noter som mørke bær, sort peber, krydderier, masser af koncentrat og ikke mindst vinens modenhed, gør den til en fornøjelse at drikke. Den er barsk og har meget på hjerte, masser af struktur, rygrad og et godt greb om tanninerne.
Fordi den får så lang tid på fad, bliver det en fantastisk powerful vin med en lang og standhaftig eftersmag. Det gør, at den passer godt til kød! Altså ikke en vin til små piger og ditto salater, men derimod et perfekt følgeskab til herremiddagen. Uden forhåbentlig at fornærme nogen, vil vi tillade os at kalde denne gamle svinger for en mandevin.
Fun fact: Etiketten på El Viejo forestiller en gammel vinmager fra Toro. Denne vin er da også Matsu-seriens ”grand old man” lavet på druer fra ældgamle stokke. Tilbage i 1880 og 90’erne udryddede vinlusen Phylloxera stort set alle vinstokke i Europa. Senere er disse blevet genetableret ud fra nogle amerikanske varianter, men der er nogle områder, blandt andet her i D.O Toro, hvor klimaet har været så tørt og barsk, at vinlusen måtte give op.
Derfor er nogle af disse stokke til El Viejo over 130 år gamle. Ret sejt! Alle tre vine fra Matsu-serien er lavet på Tempranillo, som høstes på et højt plateau i Toro. Her er klimaet barsk, med solbagende dage og iskolde nætter, så det er benhårdt at være vinstok (og vinmager) her. Toro betyder ”tyr” på spansk, og det er lige præcis, hvad der karakteriserer disse vine: en stor, svedende, gammel tyr, der er stædig som bare pokker.
Mød dem, der har lavet din vin
Spansk familievirksomhed med en kærlighed for vin. Vintae er fra La Rioja i Spanien, men de rejser gerne langt for at få fingrene i de helt rigtige vine. Vintae blev startet af José Miguel Arambarri Terrero – en forretningsmand fra La Rioja – der i 1999 besluttede sig for at vende tilbage til familiens rødder: at producere lækre spanske vine. Desværre var familiens egne marker ødelagt af et vinlus-angreb. Han indgik i stedet samarbejde med Castillo de Maetierra og Maetierra Dominum. Det blev startskuddet for Vintae og udviklingen af Libalis-serien. Han fik senere selskab af sine sønner, Richi og José Miguel, der udgør Vintae, som vi kender det i dag.