Chateau Bethanie Cremant du Jura
Køb 6 stk. og spar 10%
Det lille hjørne af Frankrig er som en velbevaret hemmelighed blandt dem, der forstår at værdsætte det unikke. Her finder I et spændende udvalg fra områdets karakteristiske oxidative hvide til de sprudlende crémants! Region Jura er en appellation i ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Det lille hjørne af Frankrig er som en velbevaret hemmelighed blandt dem, der forstår at værdsætte det unikke. Her finder I et spændende udvalg fra områdets karakteristiske oxidative hvide til de sprudlende crémants!
Jura er en appellation i det østlige Frankrig. Det ligger nord for Savoie, cirka 150 km syd for Alsace og øst for Bourgogne, og så grænser regionen op til Schweiz.
I det 18. århundrede (1700-1799) begyndte Jura at producere vin. Optegninger fortæller os, at man havde cirka 20.000 hektarer vinstokke at høste fra, men i 2023 er det skønnet, at man har godt små 2.000 hektarer at dyrke vin fra.
Selvom Jura er lille, stod appellationen i 2023 for 1 % af Frankrigs samlede vineksport, hvilket i runde tal udgør 1,2 millioner flasker af stille og mousserende vine. Til sammenligning eksporterer Jura kun ~10 % af al produceret vin – resten bruges i alt fra fester til restauranter.
I Jura foregår vindyrkningen på vestvendte skråninger, 250-450 meter over havet, med vinstokke der typisk er bundet op i dobbelt guyot. Her er jordbunden sammensat af blå og grå mergel, og da Jura tilbage i juratiden var havbund, finder man en stor andel af kalksten og fossiler, hvilket bidrager til en frisk og mineralsk syre.
Jura har et kontinentalt klima, hvilket giver store temperaturudsvingninger sammen med en større nedbørsmængde. Jura ligger også ved Jurabjergene, så kølig luft strømmer ned fra bjergene og hjælper med at køle vinstokkene ned og give en høj syre. Jorderosion er en reel risiko her, så man delvis dækker vinmarkerne med græs.
I Jura laver man vin efter traditionelle vinifikationsteknikker og på så få nye fade som muligt – ældre fade og store fade, som fourdres, er de foretrukne. For at bibeholde friskheden modnes mange vine, især rødvine, på ståltanke, og hvidvine laves konventionelt. Jura har fokus på at producere økologiske vine og naturvine.
Jura har fire geografiske AOC-appellationer: Arbois, Château-Chalon, L’Étoile og Côtes du Jura. Udover det er der tre AOC-produkter – to traditionelle og et nyere: Macvin du Jura, Marc du Jura og Crémant du Jura.
Arbois er den første franske region til at få en AOC – dette skete i 1936. Regionen producerer alle fire typer af vin (mousserende, hvidvin, rosé og rødvin). Vine herfra er friske og elegante. Arbois er den vigtigste appellation i Jura – det er nemlig anset som Juravinens hovedstad.
Château-Chalon er fødestedet for Vin Jaune, hvilket er den eneste vin, der bliver produceret her, og den eneste druesort, der er tilladt, er Savagnin. Château-Chalon er nøjsommeligt og sender kun vin på markedet, der har et vist niveau – at skippe et år er ikke utænkeligt.
L’Étoile er opkaldt efter de små stjerneformede fossiler i jordbunden. Chardonnay dominerer i denne AOC, og Vin Jaune og dermed også Savagnin dyrkes også her. Rødvin dyrkes ikke.
Côtes du Jura blev en AOC i 1937 og er den næstvigtigste appellation i Jura. Her bliver der produceret rosé, hvidvin og rødvin, hvor Poulsard er den mest dominerende druesort.
Tilbage i 1800-tallet havde man over 40 tilladte druesorter – nu benytter man sig typisk af fem forskellige, nemlig Chardonnay og Savagnin til hvidvinsproduktion, og Pinot Noir, Poulsard og Trousseau til rødvinsproduktion.
Chardonnay er en grøn druesort, der blev brugt til vinproduktion allerede fra 1583 under navnet ”Beaunois” og 1685 som ”Chardonnet”. Det er en kamæleondrue, der tager sit udtryk fra det sted, det vokser, men har det bedst i kalkholdig jord. I Jura leverer den noter af bl.a. havtjørn, flint, lychee og smør. Som niveauet i fadet falder i takt med fordampning, topper man op med frisk Chardonnay.
Savagnin, som man mener at kunne spore tilbage til 1242, også kaldet Naturé, er den lokale grønne druesort, der bliver brugt til Vin Jaune, en specialitet man ikke ser uden for Jura. Savagnin er en del af Traminer-familien, og i vinproduktion bliver den sjældent toppet op som Chardonnay, hvilket giver interessante noter af friske valnødder, ingefær, mandler og svampe – og Comté, endda. Hvis man tænker på sherry, er man ikke på afveje, da der bliver dannet et tyndt filmlag.
Pinot Noir stødte man på i 1283 som Morillon og i 1375 som Pinot Noir. Det er en mørk drue, der sjældent bruges på egen hånd, selvom der er gode vækstbetingelser for at lykkes. Pinot Noir låner sin aldringsmulighed til rødvine i blends med enten Trousseau eller Poulsard (eller begge på samme tid) og har noter af røde frugter, røde kirsebær, blåbær, boysenbær, skovbund og en smule krydderi.
Poulsard er en mørk, tyndskallet drue, der kan minde om Pinot Noir. Navnet kommer af de vilde blommer (pelosses), man finder dernede; den hed Polozard i 1386 og er en sort, der knopspringer meget, meget tidligt og modner relativt tidligt sammenlignet med andre druer. Poulsard er en meget frugtig rødvin, lettere parfumeret og relativt syreholdig med noter af røde kirsebær, solbær, brombær og frisk peber.
Trousseau er en kraftigere mørk druesort. Her skruer vi op for tanninerne, hvilket gør Trousseau til en god ledsager for mørkere kød som vildt. Tænk friskkværnet sort peber, røde bær, florale noter af violer og valmuer.
Crémant du Jura er en AOC fra 1995 lavet på mousserende vine – her kan man få både rosé og hvid. Vinene her er lavet efter méthode traditionelle, altså med en andengæring i flasken, modsat pétillance naturelle. Crémant du Jura står for 1/4 af al salg af vin, og rosé skal indeholde minimum 50 % Pinot Noir, Poulsard og Trousseau.
Vin Jaune, også kendt som “Den Gule Vin”. Vin Jaune må kun produceres på 100 % Savagnin, men flere appellationer kan i princippet lave Vin Jaune. Fødselsstedet for Vin Jaune er i Château-Chalon. Savagnin plukkes, når de er godt modne i oktober, og med en forventet alkoholprocent på 13-13,5 %. Man bruger 228-liters fade for at modne vinen under flor, og efter 6 år og 3 måneder må man tappe vinen. De bedste vine kan holde sig minimum 50 år. Vin Jaune tappes og sælges i 62 cl vinflasker kaldet clavelin, og man siger, at ved 100 liter vin vil der fordampe 38 % af vinen, og man tapper derfor i flasker, der hylder traditionen.