La Compagnie de Burgondie Chenas L'as des Crus
Køb 6 stk. og spar 15%
Beaujolais har mere at byde på end sin årlige festvin. Her arbejder man seriøst med Gamay-druen i et landskab af gamle stokke og granitholdig jord. Fra florale Fleurie’er til mørke Morgon’er – her er både lethed, dybde og drikkevenlighed. Nogle ...
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 12 stk. og spar 15%
Køb 12 stk. og spar 15%
Beaujolais har mere at byde på end sin årlige festvin. Her arbejder man seriøst med Gamay-druen i et landskab af gamle stokke og granitholdig jord. Fra florale Fleurie’er til mørke Morgon’er – her er både lethed, dybde og drikkevenlighed. Nogle vine smager bedst let afkølet. Andre skal have luft og et stort glas.
Beaujolais ligger syd for Bourgogne og nord for Lyon og regnes teknisk set som en del af Bourgogne – men vinmæssigt har det sit helt eget udtryk. Landskabet er kuperet, og jordbunden skifter mellem granit, skifer, kalk og ler, alt efter hvor du befinder dig.
Klimamæssigt er der varmere end længere nordpå, hvilket gør Beaujolais velegnet til druen Gamay, som trives i det solrige, men stadig kontinentale klima.
Området er opdelt i tre hovedzoner: Beaujolais AOC (det sydlige område med de letteste vine), Beaujolais-Villages AOC (fra 38 udvalgte landsbyer), og så de 10 cru-kommuner i den nordlige del, som regnes for områdets top.
Beaujolais er en del af Bourgogne – i hvert fald teknisk – men har sit eget klassifikationssystem og sin helt egen identitet. Området er delt op i tre niveauer:
De bedste cru-vine har både dybde og lagringspotentiale – og må faktisk ikke skrive “Beaujolais” på etiketten. Det siger noget om selvbevidstheden heroppe.
Gamay er kongen af Beaujolais – og nærmest den eneste, der regerer. Den tyndskallede, saftige drue giver lyse rødvine med lavt tanninindhold og høj syre. I hænderne på de rette vinmagere – og med den rette jordbund – kan Gamay dog levere langt mere end bare frugt.
I de nordligste egne finder man også en lille smule Chardonnay, som bruges til hvid Beaujolais og Crémant de Bourgogne – men det er Gamay, der dominerer og definerer området.
Beaujolais er måske mest kendt for Beaujolais Nouveau – den årlige festvin, som frigives den tredje torsdag i november – men der er langt mere at komme efter: