Bohigas
Bohigas Bohigas er et af de vinhuse vi har haft det længste samarbejde med, og der er en grund til, vi fortsat holder fast i dem; her får du prima Cava og virkelig value for money-vin i enhver flaske. Kenn Husted mødte dem tilbage i 2003-4 stykker på en vinmesse ...
Bohigas Cava Brut Magnum 1,5L
Bohigas Cava Brut Reserva
Bohigas
Bohigas er et af de vinhuse vi har haft det længste samarbejde med, og der er en grund til, vi fortsat holder fast i dem; her får du prima Cava og virkelig value for money-vin i enhver flaske.
Kenn Husted mødte dem tilbage i 2003-4 stykker på en vinmesse på vores hjemlige Christianshavn. Ved Bohigas’ stand er der en kødrand af mennesker, så i første omgang bliver det kun til en lille smagsprøve. Senere får Kenn mast sig frem og sikret sig et lidt større glas, går afsides og nyder det, og beslutter allerede her, at lægge en ordre på tre paller Cava. Han møver sig igen frem, fremlægger ordren og tilbuddet om samarbejde, og de er ved at tabe både næse og mund. Det var første gang nogensinde, de oplevede en kunde, som allerede på messen lagde en ordre. Normal procedure kan være noget mere langtrukket; man smager vinene på messen, får prøver hjem, smager på dem igen sammen med sine folk, får eventuelt flere prøver hjem, og ender måske med at lægge en ordre efter et års tid eller to. José, som er Bohigas sælger, elsker at fortælle den vilde historie om danskeren og den store ordre. Og det kan vi da godt forstå.
Cava er spansk Champagne. Det må man ikke længere kalde det, men kvaliteten af dette Cava-hus gør, at man får lyst. Siden den første flaske fra Bohigas kom på hylderne i 1936 har de lavet Cava af høj kvalitet på de klassiske druer Xarello, Macabeu og Parellada.
Der kom et knæk i det fædrene familiebånd under Francos styre, da den siddende vinmager og hans kone blev skudt op af væggen i gården – vi har selv set skudhullerne, for vi har efterhånden besøgt Jordi Casanova Bohigas (verdens sejeste navn, i øvrigt) og hans datter Maria, som nu har overtaget driften, mange gange. Hver gang bliver vi taget imod som om vi er en del af den familie, der har huseret på stedet siden 1300-tallet, og Jordi fortæller de samme gamle historier om og om igen.
90 % af al Cava produktion foregår i øvrigt i regionen Penedés, men fordi Bohigas lægger omkring 50 km derfra, er jordbundsforholdene lidt anderledes, hvilket faktisk giver et mere Champagnelignende terroir. Win-Win, vil vi kalde det.