Victor Richard

6 produkter

FRANKRIGS FANTASTISKE JURA Hvad med vi tager et smut til det østlige Frankrig. Til et distrikt der er formet af og navngivet efter de imponerende Jurabjerge. Vi har Bourgogne mod vest og den schweiziske grænse mod øst, og selv om klimaet her har meget til fælles med ...

Victor Richard Carpe Diem Blanc
Victor Richard Carpe Diem Blanc
Øko

Victor Richard Carpe Diem Blanc

Ikke på lager
245,00 kr. 171,50 kr. OutOfStock
Victor Richard Chardonnay
Victor Richard Chardonnay
Øko

Victor Richard Chardonnay

På lager
225,00 kr. 157,50 kr. InStock
Victor Richard Le Paradis Blanc
Victor Richard Le Paradis Blanc
Øko

Victor Richard Le Paradis Blanc

På lager
245,00 kr. 171,50 kr. InStock
Victor Richard Poulsard
Victor Richard Poulsard
Øko

Victor Richard Poulsard

På lager
225,00 kr. 157,50 kr. InStock
Victor Richard Pinot Noir
Victor Richard Pinot Noir
Øko

Victor Richard Pinot Noir

På lager
225,00 kr. 157,50 kr. InStock
Victor Richard Trousseau
Victor Richard Trousseau
Øko

Victor Richard Trousseau

På lager
225,00 kr. 157,50 kr. InStock
6 ud af 6 produkter

FRANKRIGS FANTASTISKE JURA

Hvad med vi tager et smut til det østlige Frankrig. Til et distrikt der er formet af og navngivet efter de imponerende Jurabjerge. Vi har Bourgogne mod vest og den schweiziske grænse mod øst, og selv om klimaet her har meget til fælles med Bourgognes, er der nu alligevel hér, netop på grund af bjergene, en smule køligere og lidt vådere.

Vi er i Revermont-området, midt i Côtes du Jura-appellationen, hvor det maleriske landskabs bløde bakker, grønne dale og kalkstensformationer kendetegner de idylliske omgivelser. I byen Le Vernois, der er en af de for området typiske, små og charmerende vinlandsbyer, hjemsted for nogle af Frankrigs herligste vine, skal vi besøge et helt særligt vinhus med meget dybe rødder; nemlig Domaine Victor Richard (nu drevet af Christophe – og dermed også kaldet Domaine Christophe Richard).

ET FAMILIEDYNASTI I JURABJERGENE

Drevet af samme familie siden år 1824 har familien Richards vinhus netop fejret sit 200-års jubilæum. Huset har dermed rent faktisk har været med til at forme områdets historie og omdømme. Familien Richard har møjsommeligt dyrket deres marker år efter år, mens generation efter generation har føjet hver deres til familiens efterhånden ganske omfattende viden om vin. Det er viden om alt fra områdets lokale traditioner og kultur, til viden om det unikke terroir og de helt særlige mikroklimaer, der gør sig gældende for Jura som vinregion. De ved alt om, hvad der er bedst at dyrke, og hvordan det skal gøres.

GENERATIONERNES GENIALITETER

Familien Richard har, som alle med så lang en historie, været meget igennem. Alt fra ufatteligt dårlige tider, som for eksempel da husets marker i slutningen af det 19. århundrede, som resten af Europa, blev ramt af den forfærdelige phylloxera-epidemi, der lagde hele marker øde – til nærmest fantastiske tider, hvor det hele går op i en højere enhed, og alt simpelthen nærmest bare flasker sig. Og vi er faktisk heldige. For det er på mange måder nu, at rigtig mange af Domaine Victor Richards brikker er faldet på plads, og sikke et billede, der har tegnet sig.

Den nuværende ejer af vinhuset, Christophe Richard, repræsenterer den seneste generation af familiens vinskabere. Efter at have ”været ude” for at fuldføre sine uddannelser, vendte han i 1996 tilbage til familievingården for at arbejde sammen med sine forældre, Odette og Victor. Christophe fik ansvar for mere og mere af driften og de langsigtede beslutninger, så hans forældre var trygge ved at gå på pension i 2007, hvor Christophe så officielt overtog fuld kontrol over vingården, der under hans ledelse på mange måder har gennemgået en gradvis transformation til noget mere nutidigt.

KLIMA OG KALKSTEN

Omgivelserne og naturen er vigtige for Domaine Victor Richard. De tager vare på den jord og terroir, der er dem givet.

Og der er tale om herligt terroir. Vi taler om den klassiske Jura-jordbund, der primært består af ler og kalksten, og det er en fantastisk sammensætning. Kalkstenen er vigtig, for ud over at signere vine herfra med en unik og meget distinkt mineralsk karakter, giver den samtidig rigtig god dræning, og det er meget vigtigt, da Jurabjergene gør, at her falder relativt meget nedbør på denne side af dem. Med dræningen på plads, skal der dog også helst være noget områdets vinstokke kan leve af, og her har vi heldigvis lerjorden, der holder på vand og næringsstoffer, og den sikrer, at vinstokkene får en stabil forsyning, selv i tørre perioder.

Beskyttet af bakkerne, med god eksponering mod solen, ligger områdets vinmarker i denne kombination af kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre, relativt høje nedbørsmængder, og det skaber både muligheder og udfordringer for regionens vinbønderne.

De køligere temperaturer giver godt nok vinene en uforlignelig friskhed og syre og en længere modningsperiode, men de meget varierende vejrforhold kræver omhyggelig og specifik pleje i marken. Det kræver viden og erfaring at få det bedste ud af vinstokke dyrket her. Viden som Domaine Christophe Richard nu har samlet og bygget på i gennem mere end 200 år.

SUND SJÆL I ET SUNDT GLAS

Ud fra filosofien om at den bedste vin kommer fra sundt dyrkede druer i et naturligt, velbalanceret økosystem, besluttede vingården sig for at gøre en mærkbar forskel, da de i 2010 gik over til udelukkende at bruge naturlige midler som svovl og kobber i behandlingen af vinstokke. Husets generelt dybe respekt for miljøet og forståelse for omgivelserne afspejles tydeligt blandt andet i den økologiske certificering, huset opnåede i 2021.

Familien Richard dyrker 7,30 hektar fordelt på fem druesorter: Chardonnay og Savagnin for de hvide, og Pinot Noir, Poulsard og Trousseau for de røde. Og de har mange tricks og tilgange til at få det optimale ud af deres økologisk dyrkede vinstokke. I det hele taget gør familien rigtig meget for at fremme biodiversitet både i og omkring vingården for at skabe et sundt økosystem og reducere behovet for intervention.

For at optimere jordens liv veksles for eksempel mellem bearbejdede og græsslåede rækker. På denne måde går rødderne dybt, jordstrukturen forbedres og erosion begrænses.

Jordvedligeholdelsen foregår udelukkende mekanisk. Det vil sige man ikke bruger maskiner. Hverken til at kontrollere ukrudt mellem vinstokkene, græsslåning og da slet ikke til høstning.

Næh, jorden under vinstokkene vedligeholdes med plov og harve og hakke hvor det er nødvendigt. For at undgå for meget ukrudt, sår de sidst på sommeren et vinterdække af planter, som både holder på varmen og samtidig begrænser erosion. Dækplanterne fjernes igen om foråret, hvor de bliver komposteret til naturlig organisk gødning.

Svovl og kobber bruges i stedet for kemi til at bekæmpe svampesygdommen meldug, og blade fjernes fra klaserne på de røde druesorter, så de kan blive ”luftet”, både for at fremme modningen og for at begrænse muligheden for udvikling af grå råd, og al beskæring foretages med respekt for saftstrømmen.

I ABSOLUT (UFORSTYRET) TYSNAD

Høsten foregår som sagt i hånden, og selv om det er mere arbejdsintensivt og derfor i første omgang dyrere end mekanisk høst, giver det nu alligevel flere fordele. Det tillader selektiv høst, den ultimative sidste sortering af druerne, hvor kun de perfekt modne druer plukkes, og det minimerer samtidig skader på druerne før presning, som ville kunne gå ud over smag og kvalitet.

Filosofien om minimal intervention og ydre påvirkning af vinen fortsætter i kælderen, hvor naturlig spontan gæring finder sted, så selv her suger vinen uforstyret til sig af områdets lokale præg.  Faktisk er Domaine Christophe Richard i avantgarden af en voksende bevægelse af lavsvovlsvine, og de har næsten helt elimineret brugen af svovldioxid (sulfitter) i vinproduktionen. Det bruges ofte til at eliminere uønskede gærtyper og bakterier og sikre samme smag år efter år, men dermed forsvinder samtidig også de specielle aftryk naturens luner et givent år ellers kunne få lov at sætte.

DET BLIVER I FAMILIEN OG FAMILIEN BLIVER HVOR DEN ER

Selvom Christophe nu står i spidsen for vinproduktionen, og hun egentlig var fået på pension, spiller hans mor Odette stadig en vigtig rolle i vingårdens daglige drift. Hun kan simpelthen ikke dy sig, så hun står ofte for at byde gæster velkommen i smagningslokalet og har fornøjelsen af at lade besøgende smage frugten af familiens arbejde, og her mærker man tydeligt, hvor godt familien kender og elsker deres vinmarker. Hendes viden gør en i stand til at forstå, hvordan kendskabet sætter familien i stand til at fremhæve unikke karakteristika fra hver del af vingården.

Med en årlig produktion på omkring bare 30.000 flasker, fokuserer Domaine Christophe Richard med respekt for terroir og miljø som deres ledende principper i den grad på kvalitet frem for kvantitet, og vi er derfor her hos Husted Vin begejstrede for at have netop dette vinhus som repræsentant for Frankrigs fantastiske Jura.

Ved at klikke "Accepter alle" giver du samtykke til, at vi med cookies indsamler information omkring din adfærd på vores hjemmeside. Vi benytter denne information til funktionelle, statistiske og markedsføringsmæssige formål.