Borgogno Langhe Nebbiolo Bartome
Køb 6 stk. og spar 10%
Druesort
100% Nebbiolo
Vækstområde
Barolo, Italien
Vinmarkens placering
Sydøstvendt, 350 meter over havets overflade
Jordbund
Kalkholdig lerjord med rigeligt sandindhold
Opbindingssystem
Guyot (en traditionel metode, hvor vinstokken beskæres og bindes op for optimal vækst)
Høstens tidspunkt
Sidst i september, start oktober
Serveringstemperatur
18 °C
Teknisk profil
Langhe Bartomè vinens oprindelse går langt tilbage, før Barolo blev kendt som en vin i sig selv for omkring 100 år siden. Området, hvor Nebbiolo-druen dyrkes, har en lang tradition, og vinproducenter her ønsker at bevare de klassiske træk ved druen og området. Druerne til denne vin høstes manuelt fra vinmarker med et køligere mikroklima. Efter høsten gærer druerne naturligt i hele klaser (uden stilke) i betonkar i cirka 15 dage ved en temperatur på 22 til 28 °C. Herefter lagres vinen i et år på store fade af slavonsk eg. Slavonsk eg, som kommer fra Kroatien, er kendt for at give en blødere smag til vinen end eksempelvis fransk eg.
Smagsnoter
Langhe Bartomè har en rubinrød farve med violette nuancer, der udvikler sig mod en mere granatrød farve, som vinen ældes. Duften er vedvarende og let luftig med noter af blomster som violer og friske røde frugter, især jordbær, hvilket er typisk for en ung Nebbiolo-vin. Smagen er harmonisk og fyldig med en behagelig sødme, og tanninerne (det stof, der giver vinen dens struktur og tørhed) er livlige, hvilket er karakteristisk for Nebbiolo-druen.
Perfekte madparringer
Langhe Bartomè passer godt til hovedretter med kød, specielt bollito misto, en traditionel piemontesisk ret med kogt kød. Vinen er også alsidig og kan kombineres med retter fra andre køkkener rundt om i verden. For eksempel passer den godt til catalanske retter som Butifarra, især de friske versioner af pølsen, eller til svenske retter som kantarelsuppe. Den kan også nydes med afrikanske retter som nigeriansk egusi (oksekødssuppe) eller amerikanske Kansas City-stil ribben (røgede svineribben i en sød-sur sauce). I New Zealand vil den fungere godt med retter som mutton birds med kartofler, og i Korea kan den serveres til Bossam, en krydret ret med kålblade fyldt med svinekød og grøntsager.
Ekstra information:
Nebbiolo-druen er kendt for at producere vine, der har et højt indhold af tanniner og syre, hvilket giver vinen en lang holdbarhed. Mange Nebbiolo-vine kan lagres i årtier og udvikler med tiden komplekse smagsnoter af trøfler, tørrede roser og læder. Regionen Langhe i Piemonte er et af de bedste steder i verden til at dyrke Nebbiolo på grund af dens særlige mikroklima og jordbund, der fremmer druevarietetens fulde potentiale.
Mød dem, der har lavet din vin
Borgogno er et af de mest kendte vinhuse i Piemonte, beliggende i Barolo-by, som producerer den mest kendte vin i Italien: Barolo. Der er 11 kommuner i Barolo, som har ret til at kalde deres vine for DOCG Barolo-vine, og der føres en skarp og årlig kontrol fra myndighedernes side. Så har vi det på plads. Borgogno-husets historie starter helt tilbage i 1761, da det stiftes af Bartolomeo Borgogno. Hundrede år efter, da man i 1861 løftede glassene og skålede for et samlet Italien, var det selvfølgelig huset Borgogno, der blev drukket ved fejringsmiddagen.