Carranco Etna Bianco DOC Sicilia
Køb 6 stk. og spar 10%
BLANDT BAROLOS BEDSTE Kun få lande har så veludviklet en vinkultur som Italien. Færre steder har så velfortjent og vedvarende et renomé som byen Barolo, og kun de aller-færreste vinhuse har en historie så lang og imponerende som Giacomo Borgogno & ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Kun få lande har så veludviklet en vinkultur som Italien. Færre steder har så velfortjent og vedvarende et renomé som byen Barolo, og kun de aller-færreste vinhuse har en historie så lang og imponerende som Giacomo Borgogno & Figli, som vi nu vil kigge nærmere på.
Vi skal til det nordvestlige Italien. På samme breddegrad som Bordeaux, der dog har helt andre temperatur og nedbørsforhold. Helt deroppe, hvor Italien grænser op mod Frankrig og Schweiz, ligger regionen Piemonte som en smuk og dyrebar juvel. Piemonte betyder ”For foden af bjergene”, og omkranset af de tårnhøje, majestætiske Alper og den noget blidere bjergkæde Appenninerne, ligger den, hvor tågen danser over vinmarkerne om morgenen, og hvor solen dagligt kaster et generøst, gyldent skær over de gamle slotte.
I selve hjertet af Piemonte, hvor vin i århundreder har været en dybt integreret del af kulturen og hverdagen, ligger så byen Barolo; et navn, der gennem generationer har været og er synonymt med vin af allerhøjeste kvalitet.
Barolo by er omgivet af et landskab, der er som skabt til vinproduktion. Nær floden Po ligger en mosaik af stejle, sydvendte, solfyldte skråninger af den mest fantastiske terroir, og selv om bjerge, skove og floden kun efterlader ca. 30% af området til dyrkning, er der tale om fremragende kalk-, ler- og sandrige jordbunde. Mens Appenninerne nænsomt beskytter mod de allervarmeste vinde fra syd om dagen, sørger kølige vinde fra nordens Alper om natten for en længere modningstid. Temperaturforskellen mellem dag og nat gør, at druer herfra oftest har masser af nuancer i lag, hvor saft, kraft og sødme fra solen akkompaneres af en uovertruffen friskhed og syre grundet den langsommere modning i de kølige nætter.
Borgogno ejer vinmarker i nogle af de mest prestigefyldte dele af Barolo. Hver med egen jordbundstype, eksponering og mikroklima. Borgognos råder over omkring 40 hektar. Cirka 10 hektar er afsat til skov, og ca. 16 hektar er beliggende i Barolo kommune, herunder blandt de ikoniske vinmarker Liste, Fossati, Cannubi, Boschis, San Lorenzo, Lazzarito og San Pietro delle Viole. Blandt disse skiller Cannubi sig ud som den mest berømte cru, der med en sydlig eksponering og en højde på 290 til 320 meter, enestående terroir og mikroklima, producerer elegante og kraftfulde Barolo-vine. Liste med sin kalkholdige mergel, ler og sandjord giver en Barolo fuld af harmoni og kompleksitet, mens Fossati byder på elegante og frugtige vine. Borgogno producerer også andre vine end Barolo, såsom Barbera d'Alba og Dolcetto d'Alba, ligesom Borgogno så sandelig skabte overskrifter med lanceringen af deres "No Name", men dén kommer vi tilbage til senere.
Vi begynder nemlig allerede i år 1761. Hele 100 år før Italien overhovedet eksisterede som land, var Bartolomeo Borgogno gået i gang med at lave vin her, og de er i dag det ældste stadigt eksisterende vinhus i hele Barolo. Borgogno skilte sig med sine aldeles fremragende vine, tidligt ud fra den gængse mængde, og de har da også derfor fået æren af at levere vine til rigtig mange skelsættende begivenheder. For eksempel var det vin fra Borgogno, der var i glassene, da man i 1861 ved den officielle fejring skålede for et samlet Italien, ligesom man stolt gennem tiden – som eksempelvis i 1908 til ære for Nicola II Romanov, zar af Rusland – har serveret Borgogno for prominente folk fra nær og fjern, når man virkelig har ønsket at fejre særlige lejligheder.
I år 1920 overtager Cesare Borgogno driften af vinhuset. Ud over at styrke Borgogno internationalt får han den, i mange menneskers ører meget mærkelige, idé simpelthen at gemme halvdelen af hvert års Barolo Riserva væk i sin kælder. Hér skulle de så bare ligge i ikke mindre end 20 år og samle støv i stedet for at blive solgt. Man kunne simpelthen ikke se fornuften i at gemme så meget af sit allerdyreste skaberværk væk. Men som vi ved nu, er vine som netop Barolo, under de rette omstændigheder, yderst velegnede til langtidslagring, og Borgognos vinkælder er derfor den dag i dag med over 200.000 flasker et uvurderligt skattekammer af endeløs passion, ædle vine og stor historie om både husets, vinenes og områdets udvikling over tid. Det ses tydeligt, hvordan netop dette vinhus har været ledende i udviklingen og retningen for den helt særligt overdådige stil, vi nu til dags forbinder med vine fra denne fantastiske region, og Borgogno har derfor opnået en velfortjent og nærmest mytisk status blandt vinentusiaster.
Som bekendt, er der ingen roser uden torne, og succes gør selvfølgelig, at man bliver bemærket. I år 1955 hiver Det franske Institut des Appellations d'Origines således Borgogno for retten med anklagen om at have kopieret navnet på Bourgogne-regionen. En sag som Borgogno vinder, men i år 1967 ændrer man nu alligevel navn til "Giacomo Borgogno & Figli" for at styrke sit brand og sin genkendelighed internationalt set, hvor verden nu for alvor var begyndt at få øjnene op for finere vine, hvilket ses mere end tydeligt, da en flaske 1886-årgang Borgogno Barolo i år 1972 går under hammeren på den historiske vinauktion, der afholdes i Torino. Hammeren falder, da prisen er landet på 530.000 lira. En absolut rekord for tiden, og dengang den højeste pris nogensinde opnået af nogen italiensk vin.
Vinhuset drives i dag af Farinetti-familien, der overtog i år 2008, og de bærer stolt huset ind i fremtiden med den største respekt for historien, markerne og omgivelserne. Andrea Farinetti lovede og forpligtede sig ved overtagelsen til at drive huset videre i samme traditionsrige ånd som hidtil, og han fik derfor både renoveret den store hovedbygning, og ført den tilbage til sit oprindelige smukke udseende, ligesom han vendte tilbage til klassisk fermentering i cementkar.
Andrea Farinetti var klar over, hvor vigtigt det er med den rette klassifikation, og da huset altid har passet på naturen og deres omgivelser, kunne de lige så godt få papir på det, så han gik derfor i 2016 målrettet i gang med at omlægge til økologisk dyrkning, og således har samtlige vine fra Borgogno, lige siden de blev certificeret i 2019, været økologiske.
I 2005 eksperimenterede Borgogno med en lidt mere moderne stil for deres Barolo-vin. De indsendte prøver til den officielle smagningskommission for Barolo, men en af fadprøverne blev afvist og nægtet DOCG-status. Kommissionen mente, at vinen var for "stilistisk uregelmæssig" til at kunne betragtes som en ægte Barolo. Dette afslag var højst overraskende for Borgogno, som jo i løbet af sine over 250 års historie har været toneangivende og med til at tegne selve regionens stil.
I stedet for at give op besluttede ejerne af Borgogno at reagere på en kreativ måde. Vinen var simpelthen for god til ikke at satse på, så som en stille protest mod bureaukratiet og reglerne i den italienske vinindustri, valgte de at producere vinen alligevel. Og hvis de ikke kunne kalde deres vin for en Barolo, så ville de da bare lade være med at navngive den overhovedet; så derfor kan man nu, under (ikke)navnet "No Name" med en Etichetta di Protesta, få en vin på Nebbiolo-druer fra nogle af de mest prestigefyldte Barolo-marker, som så fordi den ikke kan være en ”ægte” Barolo, er blevet til en Langhe Nebbiolo.
Hvad der måske er lidt irriterende for vinhuset, er faktisk en fordel for os vin-nydere, da det betyder, man for sine penge faktisk får en vin, der hører til ”højere oppe”, og under alle omstændigheder blev "No Name" Barolo en øjeblikkelig succes som viste, at Borgogno er klar til at tænke nyt og udfordre status quo.