Ken Wright Cellars SHEA Pinot Noir
Saftig og krydret Pinot Noir fra Oregon.
Køb 6 stk. og spar 10%
Ken Wright Cellars - SHEA - Pinot Noir
Hvis vi skal snakke om rigtig gode amerikanske vine, kommer vi ikke uden om Ken Wright Cellars. Dette vinhus har siden grundlæggelsen i 1994 specialiseret sig i at lave fremragende vine fra enkeltmarker i Willamette Valley på en bæredygtig måde. Grundlæggeren Ken Wright er meget aktiv i lokale velgørenhedsorganisationer og spillede en afgørende rolle i at organisere de seks nye American Viticultural Areas, der definerer den nordlige Willamette Valley, og han blev blandt andet på baggrund af sin erfaring og visioner om bæredygtighed valgt som Yamhill-Carlton AVA første præsident.
En af AVA’ens fornemmeste og mest prisvindende marker ligger i Yamhill-Carlton, Dundee Hills, Willamette Valley, Oregon. Marken hedder Shea Vineyard, og det er en 14 hektar stor enkeltmark beliggende ca. 3 km øst for Yamhill i en højde på 540-600 fod på en sydvendt skråning med en hældning på lige omkring 10 grader.
Den primære jord i dette område kaldes Willakenzie, opkaldt efter Willamette- og McKenzie-floderne. Willamette Valley ligger i det, der engang var en stor sø. Den forsvandt for millioner af år siden, men dens eftervirkninger kan stadig ses i jordens geologi. Jordbunden på Shea Vineyard er således dannet af sedimenter, der blev aflejret i søen. Det er en sedimentær jord med en sandsten som grundfjeld. Sandindholdet er ret højt, og jorden er derfor meget veldrænet.
Jordbunden på Shea Vineyard er en blanding af ler, sand og grus. Jorden er rig på mineraler og organisk materiale, hvilket giver vinen en god struktur og kompleksitet. Bjergryggene omkring AVA’en danner en hesteskoform, og solforholdene på Shea Vineyard er gode og marken er omgivet af skove, der giver skygge i de varme sommermåneder.
Shea Vineyard er en af de mest prestigefyldte enkeltmarker i Oregon, og marken har siden 1989 været beplantet med Pinot Noir-kloner fra Bourgogne, der i pagt med omgivelserne dyrkes efter bæredygtige principper. For eksempel dyrkes dækplanter mellem vinstokkene, der ud over at forbedre jordens struktur og næringsstofindhold, minimerer behovet for pesticider, ligesom organisk materiale fra marken komposteres for at minimere brug af gødning. Vingården har også et program for skovgræsning der bevarer jordens frugtbarhed og biodiversitet, og markens bestyrer Jesus Marin er altid opmærksom på vinmarkens sundhed og sikrer blandt andet gennem grøn høst og udtynding af sideskud mm druer med en uhørt intensitet af aroma, smag og tekstur, hvilket mere end retfærdigører det lave afgrødeniveau, disse tiltag resulterer i. En del af arbejdet i markerne ses på vinens etiket, som er skabt af den amerikanske minemalist David Berkvam. Den viser en stiliseret version af Shea Vineyard, hvor man i vintermånederne opbinder de nye skud, så druerne får de bedste forhold for modning; kaldet og kendt som ’Shoot positioning’.
Ken Wright Cellars Pinot Noir fra Shea er certificeret bæredygtig af Sustainable Winegrowing Alliance, så både drue og samvittighed er helt i top, og med disse forudsætninger er forventningerne til Ken Wright Cellars SHEA Pinot Noir naturligvis også høje. Men hold nu op, hvor bliver de indfriet.
Allerede i glasses præsenterer vinen sig rigtig smukt i sin dybrøde farve med glimtende violette nuancer. Farven er intens og levende og man ser tydeligt, at disse druer har fået masser af sol og tid til naturlig, traditionel modning på vinstokkene.
Næsen fristes hurtigt af hindbær, friske røde blommer, sandeltræ, bark og appelsinskal.
De håndhøstede Pinot Noir druer er lagret 11 måneder på 20% nye franske egetræsfade, hvor de opnår fløjsbløde tanniner og den helt rette mængde af fad, hvilket spiller rigit godt sammen med vinens silkeglatte tekstur imens smagen af saftige røde og sorte frugter, mørke hindbær udvikler sig med noter af appelsinskal, violer, pottemuld og sort pekoe te, der bliver hængende på ganen som en dejlig finish. Den har en livlig syre, moderat alkohol, store forfinede silkebløde tanniner og en mundfornemmelse så skarp som en iskold vintermorgen.
- 94 point fra Wine Spectator
- 93 point fra Robert Parker's Wine Advocate
- 93 point fra Wine Enthusiast
- 92 point fra Decanter
- 91 point fra Vinous
- Bronze medalje ved Decanter World Wine Awards 2022
- Sølv medalje ved International Wine Challenge 2022
- Bronze medalje ved Concours Mondial de Bruxelles 2022
Ken Wright Cellars SHEA Pinot Noirs frugtige smag og bløde tanniner går godt sammen med fisk og skaldyr ligesom vinens frugt og krydderier kan fremhæve smagen af magert kød som kylling, kalkun eller vildt. Pinot Noir er selvfølgelig også en klassisk følgesvend til bløde eller halvfaste oste som brie eller camembert.
Ken Wright Cellars SHEA Pinot Noir kan sagtens drikkes nu, men kan også vinde ved yderligere lagring i et par år i flasken.
Mød dem, der har lavet din vin
Ken Wright Cellars er et dedikeret vinhus, der er kendt for at producere topkvalitetsvine med Pinot Noir i spidsen. Vi taler om en visionær vinproducent, der prioriterer ren økologi og minimal indblanding i vinfremstillingen, fordi han mener, at det er naturen, der bør have hovedrollen. Med hans 40 års erfaring og visioner, har han arbejdet benhårdt for at skabe en solid økologisk vinproduktion med fokus på, at bevare druernes naturlige habitat og ansvar for naturen omkring.