Edelbauer Pet Nat, Zweigelt Rosé
Køb 6 stk. og spar 10%
CHRISTOPH EDELBAUER VIL ”TILBAGE TIL RØDDERNE” Langenlois ligger i hjertet af det fortryllende og prestigefyldte Kamptal i Niederösterreich, og det er vel nok Østrigs største vinby. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder. En dal ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Østrigsk vinmagi med respekt for naturen. 4 hvidvine, 1 rosé og en lyserød Pet'Nat'. Christoph Edelbauer producerer øko-vine i topkvalitet!
Langenlois ligger i hjertet af det fortryllende og prestigefyldte Kamptal i Niederösterreich, og det er vel nok Østrigs største vinby. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder. En dal beliggende omkring floden Kamp, som rinder ud i Donau. Der er mange bakker i Kamptal, hældende ned mod floden. Oplagt til terrasser med vinmarker. Jordbunden er domineret af fed muldjord og dybe, kalkholdige lag af Löss; en jordtype af fint ler, som forsigtigt blev aflejret af vinden under istiden. Man finder også frugtbare bjergarter som Gföhler Gneis, feldspat, kisel glimmerskifer og sandsten, som giver vine med imponerende mineralitet.
Der har været dyrket vin i Kamptal siden den tidlige middelalder, og det er her i Langenlois, vi finder Weingut Christoph Edelbauer.
Christoph overtog som tredje generation driften af familiens vingård på ca 12 hektar i år 2003 med en klar vision. På et tidspunkt, hvor moderne teknologier havde overtaget vindyrknings-industrien verden over, ville Edelbauer den modsatte vej – og med sit motto “Tilbage til rødderne”,
“Vores marker er formet af et unikt landskab, klima og jordbundsforhold, og de er vores mest værdifulde aktiv. Som vinmager passer jeg godt på dem, så jeg er engageret i økologisk landbrug og bevarelse af unikke forhold for fremtidige generationer. Gennem vores egen kompost sikrer vi for eksempel en afbalanceret planteernæring, mens jordvegetation ikke kun fremmer gavnlige insekter, men også skaber et harmonisk jordliv. På denne måde giver vi vinstokkene plads til naturlig, stressfri vækst.”
Christoph overtog ejendommen fra sine forældre og siden har han investeret i yderligere marker og et topmoderne vineri, som stod færdigt i 2013. Der er alt – helt i Edelbauers ånd – designet til at arbejde i harmoni med naturen. Der løber fx rør med frisk luft udefra ned i kælderen, så afkølingen sker uden det store ressourceforbrug.
Som nævnt sker al produktionen økologisk med AT-BIO-902 certificering, men derudover er Christoph gået endnu længere, bl.a. laver han også egen kompost til brug for gødning af vinmarkerne, hvor han også lader vilde urter gro.
Den bæredygtige tankegang kan også ses på Edelbauers vinflasker, hvor der ikke er etiketter på … men direkte tryk af håndskrift med vinenes navne og beskrivelser. Selv vinkasser, brevpapir og visitkort er fremstillet af FSC certificeret pap/papir, således man er sikre på, at det stammer fra ansvarligt forvaltede skove.
Det er Edelbauers vision at holde sin vingård i en overskuelig størrelse. "Kun på denne måde kan jeg udføre hvert trin i dyrkningen selv og sikre, at vi laver næsten alt i hånden," siger han.
Edelbauers bedste marker har de vidunderlige navne Ladner, Dechant, Steinhaus, Käfertal, Haasel, Spiegel, Tal, Neuberg og Friesenrock
Kamptal-dalen viser det klimatiske samspil mellem det varme pannoniske bassin i øst og det kølige Waldviertel i nordvest. Denne dynamik lægger grunden til vinenes mineralske krystalklare karakter og yderst forfriskende tone.
Grüner Veltliner, Riesling og Pinot Noir fra vinmarkerne Neuberg, Spiegel, Thal, Steinhaus og Käfertal illustrerer mikroklimaets indflydelse og regionale forskelle.
“Jeg elsker naturen, dens skønhed, dens kraft – men også dens uforudsigelighed. Vinfremstilling giver mig mulighed for at opleve naturen med alle mine sanser, men også at hente inspiration fra den. Vinmarkerne dyrkes økologisk, og man får kun dét, naturen og året har givet druerne serveret i sit glas. Årstiderne og den naturlige vækst bestemmer, hvad vi laver – og alle naturens humørsvingninger som dag og nat, varme og kulde, tørhed og fugt skaber hvert år en unik karakter, der fanges af druerne, og i sidste ende dit vinglas."
”Vinkultur er som et eventyr, der begynder på ny hvert år. Du har ingen anelse om, hvordan året vil blive. Bliver det en snefyldt vinter, et regntungt forår eller en tørkeramt sommer? Med disse uforudsigeligheder in mente, hjælpes vinbonde og drue ad, for at skabe den bedst mulige vin. Vinene indeholder, hvad naturen gav – hverken mere eller mindre. De afspejler min overbevisning: reduktion, uden unødvendig ballast.”
Christoph Edelbauer jagter ikke vækst og en større forretning. Han tror på, at et ægte og godt glas vin er vigtigere end højere produktion og mere vækst. Han er forelsket i naturen, skønheden og årstidernes lune og skiftende humør. For ham er vindyrkning en passion, og hans erfaringer, viden og tålmodighed giver ham mulighed for at opleve naturen med alle sanserne. For at producere fremragende vine skal udbyttet nogle gange bevidst reduceres. Kun førsteklasses druer byder på den kompleksitet, som en vin med stærk karakter har brug for, så hver eneste drue er håndplukket. Det hele handler om økologisk bæredygtighed.
Edelbauers favorit er, måske lidt atypisk for regionen, Pinot Noir; “Som vinavler i Kampdalen er en stor del af mine vinmarker forbeholdt Grüner Veltliner og Riesling. Jeg elsker disse vine, men min ægte lidenskab er Pinot Noir. Det er den perfekte vin til denne region, fordi den drager stor fordel af det helt særlige Kamp Valley-klima.”
“Vinfremstilling er et fascinerende eventyr, der kræver viden, erfaring og tålmodighed og præger min hverdag. Hver årgang er en ny udfordring, en konstant læringsrejse og glæde ved den første smagning. Jeg nyder at mestre disse opgaver, de tillader ikke kun druer, men også mennesker at modnes på en særlig måde. Derfor er det vigtigt for mig, at vores vingård forbliver en overskuelig størrelse. Bæredygtig forretning kræver, at vi ikke stræber efter vækst. Ægte storhed viser sig i vinglasset og afslører, hvem vi er, og hvad der virkelig er vigtigt.”