Cantina Pulaio Mall'Aia
Køb 6 stk. og spar 15%
SMØRHULLET I MIDTEN Vi skal til den italienske region Umbrien. Det er en bjergrig region, der grænser op til Toscana mod vest, Marche mod øst og Lazio mod syd, og hvis man kan tale om midten af et land, er det her. Regionen er meget frugtbar, og bliver i folkemunde da ...
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Vi skal til den italienske region Umbrien. Det er en bjergrig region, der grænser op til Toscana mod vest, Marche mod øst og Lazio mod syd, og hvis man kan tale om midten af et land, er det her. Regionen er meget frugtbar, og bliver i folkemunde da også netop derfor kaldt ”Italiens grønne hjerte”, og kigger vi mod provinsen Terni, finder vi den historiske lille landsby Allerona Scalo. Den ligger på en bakke mellem floderne Paglia og Chiani omgivet af skove og bølgende italiensk landskab, og her er utroligt smukt. Byen er blandt ”I Borghi più belli d'Italia” (De smukkeste landsbyer i Italien) og består af Allerona Alta, der ligget højt (alto) i bjergene, og Allerona Scalo, en lavere liggende og mere befolket del af byen. Her har, specielt i den højere del af byen, været dyrket vin i flere tusinde år. Først af etruskerne, siden af romerne og i dag blandt andre af Daniele Fuso.
Cantina Pulaio er et ungt og passioneret vinhus grundlagt af Daniele Fuso. Han stammer fra en familie af fæstebønder, der i området gennem generationer har drevet landbrug med hvede som vigtigste afgrøde, mens de havde en lille vinmark. Bare til eget forbrug, men det var her, Danieles passion for vin blev grundlagt.
Han lærte meget under sin opvækst, blandt andet ved at arbejde for andre vinhuse i området, og da hans bedstefar og onkel, som stod i spidsen for familiens jorde, blev ældre, overdrog de gradvist ansvaret for vinmarken til Daniele, som straks begyndte at eksperimentere med vinfremstilling i mindre skala. Hans første årgang var blot 35 damejeanner (beholdere med ca. 5 liter i hver), lavet til familie og venner – en skindmacereret hvidvin, inspireret af bedstefarens metoder. Uden sulfitter, uden tilsat gær, uden temperaturkontrol, ingen klaring eller filtrering. Ikke andet, end hvad han med kærlighed kunne håndplukke fra sine vinstokke. En ægte ”Zero-Zero” vin uden intervention, uden tilsætning.
Det viste sig hurtigt, at Daniele havde talent, og hans vin blev så stor en succes, at Daniele fik mod på at ændre fokus for familiens jorde; han stiftede Cantina Pulaio, og gik nu ”all in” på vin. Rygtet spredtes, og da hans bedstefar og onkel ikke var de eneste i området, der var blevet ældre, begyndte Daniele så småt at leje sig ind på små parceller ejet af ældre bønder, der ikke længere kunne passe deres op til 80 år gamle stokke. De kendte Danieles filosofi, og følte sig trygge ved at lade ham tage over.
Daniele Fuso sætter naturen og terroir i højsædet. Han bruger ingen tunge maskiner, ingen kunstgødning, og da biodiversitet og insekter ses som venner, bruges heller ingen herbicider. Han præcisions-beriger allerhøjst få trængende steder med naturligt kobber og svovl fra sin skulderbårne håndpumpe, og sætter ellers sin lid til naturlige forsvars- og dækplanter som brændenælde og padderok, og han er på denne måde i dag oppe på at dyrke cirka 5 hektar, fordelt på 18 parceller. Hver eneste drue er selvfølgelig høstet i hånden, og i kælderen får vinene lov at stå uforstyrret på egne og områdets præmisser.
Daniele er i princippet stadig relativ ny i dette tusindårs gamle håndværk, så han er utrolig glad for at være blevet taget under vingerne af Massimo Antonuzi fra Cantina Ortaccio, som deler sin viden, sin erfaring, og indtil Daniele får sin egen, også sin kælder med ham.
Daniele er dedikeret, målrettet og han suger til sig af viden og erfaring. Og det er faktisk vildt nok at tænke på, hvor han mon ender, når han allerede nu er så god. Og det bliver ikke dårligere, når også man tænker på, han gør det ved samtidig at ”redde” andres marker, så de ikke behøver at komme i fare for at blive omdannet til konventionel vindyrkning med gødning, insektmidler osv.
Du behøver faktisk næsten ikke en flybillet og alt det dér for at komme til Italien. For at få smagen af sol, duften af sommer og indtrykkene fra netop dette terroir. Du behøver faktisk ikke meget mere, end et glas fra denne nye stjerne, og vi kan her fra Husted Vin kun anbefale at være med på rejsen, når vi følger Daniele Fuso, Cantina Pulaio og de fantastiske vine.