Domaine Laroche

0 produkter

Vi skal til et område kendt for fantastisk natur og fremragende hvidvine. Vi skal til Frankrigs tredje nordligste vindistrikt efter Champagne og Alsace. Vi skal til Chablis og se nærmere på vinhuset Domaine Laroche. Egentlig er der faktisk en ret stor chance for, du allerede ...

Vi skal til et område kendt for fantastisk natur og fremragende hvidvine. Vi skal til Frankrigs tredje nordligste vindistrikt efter Champagne og Alsace. Vi skal til Chablis og se nærmere på vinhuset Domaine Laroche. Egentlig er der faktisk en ret stor chance for, du allerede kender dem, for få huse har haft så meget at gøre med at udvikle og promovere et distrikt som netop Domaine Laroche.

I 1850 fik vingårdsarbejderen Jean Victor Laroche mod på at eje sit eget, så han købte sine første vinmarker i landsbyen Maligny ikke langt fra landsbyen Chablis. Årtierne gik og vinhuset skiftede fra generation til generation, og dets berømmelse og størrelse voksede støt og nåede i 1960'erne op på ca. 6 hektar. Men det var hårde tider. Regionen var nemlig stadig ikke helt på toppen efter de grufulde vinlus- og meldug-epidemier, der i slutningen af det 19. århundrede udryddede langt de fleste af Europas vinstokke. Jernbanen Paris-Lyon-Marseilles havde decimeret Chablis' andel af det parisiske marked ved at bringe billige vine fra Midi til hovedstaden, og man blev altid hårdt ramt af det vedvarende problem med forårsfrost. Områdets vinstokke gav generelt meget lavt udbytte, og det var umuligt at leve udelukkende af vindyrkning, så de fleste landmænd vendte sig derfor i stedet mod korn og dyr.

Håbet vendte dog så småt tilbage til regionen i 1963, da man fik de første systemer til at beskytte vinstokke mod forårsfrost, og i 1967 var Michel Laroche i en alder af blot 17 år overbevist om, at der var et stort uudnyttet potentiale i Chablis' vinmarker. Efter at have afsluttet sine studier i ønologi i Dijon, sluttede han sig til sin far, Henri, i familieforetagendet. Over de næste 20 år opkøbte de adskillige Premier- og Grand Cru vinmarker og jordlodder på de bedst mulige parceller. I dag ejer Domaine Laroche små 100 hektar af de fineste vinmarker i Chablis.

SKRUELÅG PÅ DET HELE!

Domaine Laroche har altid haft én fod i fortiden, og én i fremtiden. I 1985 købte Michel Laroche for eksempel Chablis´ tidligere kloster, L’Obédiencerie. Stedet, hvor kanniker-munkene af Saint Martin af Tours allerede i det niende århundrede lavede områdets første vine, og her i disse historiske rammer, som i sig selv er et monument over denne prestigefyldte vinregion, installerede han sine storslåede lagringskældre og kontorer. Med blik på fremtiden grundlagde Michel Laroche i år 2000 Union des Grands Crus de Chablis, og han implementerede de i dag stadigt anvendte kvalitetskontroller, som har til formål at promovere de finere Chablis-vine. I 2001 var Domaine Laroche det første vinhus i Bourgogne, der indførte skruelåg på alle vine – det skulle, ved at lukke 100% tæt, sikre endnu større friskhed og renhed i flasken og fjerne risikoen for at vinen kunne få prop. Det var et tiltag, der blev hyldet af nogle, men hadet af andre. Huset bruger i dag både kork og skruelåg – specielt bruges kork til de vine, der skal kunne udvikle sig videre i flasken over tid.

På alle områder – i dyrkning, i vinificering og i markedsføring – har familien Laroche ofte markeret sig med en anderledes tankegang, hvilket i den sidste ende har betydet en fantastisk udvikling i såvel vinenes kvalitet som den anerkendelse, de har opnået. Domaine Laroche har en stærk filosofi om bæredygtighed og de bruger udelukkende naturlige metoder i marken. De har defineret en lang række dyrkningsmetoder, hvor der bl.a. foretages nøje analyser af de forskellige klimatiske og jordbundsmæssige forhold på hver enkelt parcel med henblik på at forbedre jordens mikroflora samt opbygge et naturligt forsvar mod plantesygdomme. Ukrudtsbekæmpelse og sygdomsforebyggelse sker uden herbicider, insekticider eller rådbekæmpende produkter, men med plantedække af blandt andet baldrian, brændenælde og nældefeber samt naturlige sprøjtemidler lavet af urter som nettle og valerian. Man bruger opsamlet regnvand i produktionen og strømforbrug minimeres. Alt sammen ting, der hjælper planten med at finde sin naturlige balance.

Vinifikationen hos Domaine Laroche er præget af minimal intervention for at bevare områdets terroir. Druerne presses i hele klaser, mosten klares naturligt, og gæringen foregår på stål eller, særligt for Premier Cru og Grand Cru, delvist på egetræsfade. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og en ganske let filtrering.

Domaine Laroche er et ikonisk vinhus og de fortsætter med at udvikle og definere hvad Chablis og Chardonnay kan udtrykke i så høj en grad, at de er blevet fast referencepunkt, når vinanmeldere som Wine Spectator, Decanter, Parker, og Revue du Vin de France taler om Chablis.

Ved at klikke "Accepter alle" giver du samtykke til, at vi med cookies indsamler information omkring din adfærd på vores hjemmeside. Vi benytter denne information til funktionelle, statistiske og markedsføringsmæssige formål.