Arensbak Effervescent Alkoholfri
Køb 6 stk. og spar 15%
I det følgende skal vi ikke snakke om et eller andet vinhus under fjerne himmelstrøg. Vi bliver hér i Danmark, og det drejer sig faktisk overhovedet ikke om et vinhus. Vi skal nemlig kigge nærmere på ARENSBAK – og ja, vi snakker om noget stort, så det ...
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
Køb 6 stk. og spar 15%
I det følgende skal vi ikke snakke om et eller andet vinhus under fjerne himmelstrøg. Vi bliver hér i Danmark, og det drejer sig faktisk overhovedet ikke om et vinhus. Vi skal nemlig kigge nærmere på ARENSBAK – og ja, vi snakker om noget stort, så det skal være skrevet med stort.
Christian Arensbak stod som 60årig i lidt af en livskrise. Han var på dagpenge, fik tonsvis af afslag på sine ansøgninger, og var egentlig nok også begyndt at drikke lidt vel rigeligt. Han oplevede ikke rigtig at have nogle gode historier at fortælle socialt, og han begyndte at få en voksende følelse af stagnation og tomhed.
Det måtte have en ende, og Christian besluttede sig for at lægge sit liv om. Han stillede alkoholflaskerne tilbage i barskabet, begyndte at gå lange ture, fandt ro i kirken om søndagen, og en dag fik han inspiration til et nyt projekt.
I sit liv med nye vaner havde Christian lagt mærke til hvor få slags alkoholfri drikke, der egentlig findes på markedet. Specielt nogle, der går godt til mad. Der findes efterhånden en del alkoholfri vine, men de er som regel lavet ved at man bruger teknikker som vakuumdestillation, omvendt osmose, dampdestillation eller spinning cone til at fjerne alkoholen fra en ”normal” vin. Christian synes dog, disse vine ofte mangler dybde og nuance i forhold til ”originalen”, og han savnede derfor deciderede alternativer. I sin søgen faldt han over en ny type drik med både krop og tanniner, der kunne sammenlignes med vin. Christian var faldet over en proxy wine.
Proxy wine laves ikke af druer, men er en videreudvikling af kombucha. Drikken stammer oprindeligt fra Kina, hvor den har været drukket i over 2000 år. Den laves af fermenteret te, og kan have forskellige smage. Christian tænkte, drikken måtte kunne laves på en måde, hvor den kunne blive et naturligt valg på linje med vin til at spille sammen med de forskellige typer af mad og smage, vi har i det nordiske køkken, og idéen om en virksomhed begyndte at tage form.
ARENSBAK blev grundlagt i 2020, hvor Christian havde fået samlet sig et team af yderst kompetente mennesker. Christian allierede sig med fermenteringseksperten Bram Kerkhof, der med en solid baggrund fra arbejdet på Noma’s laboratorier, har specialiseret sig i fermenteringsprocesser og mikrobiologi. Han er hjernen bag de tekniske aspekter af produktionen, og manden med viden om mikroorganismer og enzymatiske processer. Bram fortæller om sin tilgang til udviklingen af fermenteringskulturer og præcis kontrol af processerne med stor begejstring: “Fermentering er et levende system, hvor mikrober samarbejder som et orkester. Når man forstår den symfoni, kan man komponere smagssammensætninger, som ingen anden metode kan nå.”
Virksomheden er co-founded med Emilie Øst-Jacobsen, og hun bringer en helt særlig sans for smag og oplevelse til bordet. Med en fortid som sommelier på de prominente Michelin-restauranter Kong Hans Kælder og Alchemist, er Emilie vant til at arbejde med de mest krævende smagsbalancer og største gastronomiske følelser. Hun ser sit arbejde hos ARENSBAK som en gastronomisk udfordring, hvor hun kan lege med fermenteringens råstyrke og raffinerede smagsdetaljer, som man ellers kun ser i toppen af gourmetverdenen. Emilie siger “Det handler om at skabe historier i glasset - lag på lag med nuancer, der vækker sanserne og sætter gang i fantasien”
ARENSBAK er en ny type proxy wine, og holdet har lagt alle deres samlede kompetencer og uendelige timer i udviklingen.
I samarbejde med to af Europas førende te-sommelierer, Alexis Kaee og Pu fra VAKKA, fik de pejlet sig ind på hvilke te-sorter, de ville bruge, og de fandt frem til, at de ved hjælp af dobbeltfermentering kan skabe et produkt fyldt med smag og tekstur. Den første fermentering skaber den kombucha, som danner grundlaget. Herefter tilsættes de ønskede krydderurter og frugter, som så infusioneres i kombuchaen gennem endnu en ny 40 dages naturlig fermentering. OG slutresultaterne er imponerende.
Christian Arensbak & Co´s mål er intet mindre end at redefinere, hvad vi forventer af alkoholfri drikke, og forvandle dem til smagsoplevelser, der kan måle sig med de høje niveau af smag og struktur, vi kender fra vinens verden. Deres dobbelt-fermenteringsteknik er genial, og vi får drikke, der med helt tilpas syre, masser af krop og fyldige tanniner, spiller ekstremt godt sammen med mad. ARENSBAK er en alkoholfri smagsoplevelse på et helt nyt niveau, der som bonus ovenikøbet kun indeholder 1/3 af de kalorier, man finder i traditionel vin. ARENSBAK er et eventyr i rivende udvikling og allerede at finde på mange Michelin restauranters menukort, og skal vi være helt ærlige, mener vi hos Husted Vin, helt uden den danske klaphat på, at ARENSBAK er godt i gang med intet mindre end at revolutionere hele den alkoholfri drikkeverden.