Hareter Zweigelt
Køb 6 stk. og spar 10%
HERLIG HARMONI HOS HARETER Solen kaster sine gyldne stråler ned over østrigske Weiden am Sees bakker, og vækker Hareter-vingården til live. En duft af friske druer og moden jord fylder luften, mens den travle vingård vågner til en ny dags arbejde. Familien ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Solen kaster sine gyldne stråler ned over østrigske Weiden am Sees bakker, og vækker Hareter-vingården til live. En duft af friske druer og moden jord fylder luften, mens den travle vingård vågner til en ny dags arbejde.
Familien Hareter, der har dyrket vin i generationer, går stolt i gang med deres daglige rutine. Thomas inspicerer vinmarkerne med et erfarent blik, mens han vurderer druernes modenhed. Han overvåger gæringsprocessen i kælderen og sikrer, at vinen udvikler sig perfekt, imens hans kone Claudia tager sig af markedsføringen og salget, og deler sin passion for familiens vine med verden.
Arbejdet på vingården er hårdt, men givende. Hver håndgribelig opgave udføres med omhu og respekt for jorden og dens frugter. Fra beskæring af vinstokke til høst af druer, udføres alt manuelt, med en dyb forståelse for naturens rytme.
Vingården, der omfatter 15 hektar vinmarker på de lerede, grusbundne bredder af Neusiedl-søen, nær den ungarske grænse cirka 50 km fra Wien, ligger som en oase midt i det idylliske landskab. Jordbunden i disse vinmarker er rig på grus og mineralaflejringer fra dengang området var dækket af hav, og frodige grønne vinstokke af blandt andet lokale druesorter som Zweigelt, Blaufränkisch og St-Laurent, der har stået dér siden engang i 1960érne, strækker sig op ad bakkerne, mens de skaber et smukt billede, der smelter sammen med den omkringliggende natur.
Thomas Hareter og Claudia Hareter-Kroiss er 4. generation til at drive denne smukke familieejendom. Hareter familiens historie i Weiden am See kan spores tilbage til mindst året 1725. Familien var dengang landmænd, ganske som de er det i dag. Den uafhængige Hareter-tankegang og glæden ved at gøre tingene så godt som overhovedet muligt er blevet overleveret fra generation til generation.
Kenn Husted og to af hans restaurantfolk havde den udsøgte fornøjelse at besøge Thomas og Claudia på deres dejlige vingård i Østrig, hvor de ud over at kunne indtage stedets historiske atmosfære, naturligvis blev budt på et par glas af stedets herligheder.
De fik sig en lang snak om løst og fast, om historie og innovation, om holdninger og værdier i forhold til selve produktionen, og snart stod det fast, at de og vi har så mange ting til fælles, at muligheden for et samarbejde er mere end oplagt.
Thomas siger blandt andet; “Da vi først indså, at der ikke er noget fornuftigt alternativ til økologisk vin, begyndte vi at sætte spørgsmålstegn ved alle de traditionelle metoder. Og det er derfor, vi ikke bruger nogen herbicider, pesticider, mineralsk gødning, gær eller klaringsmidler. Økologiske druer, der er blevet håndplukket og har haft mulighed for at trives i et sundt miljø, er selve fundamentet for vinfremstilling, der er efter vores smag. År efter år med erfaring med spontan gæring, alternativ vinifikation, oxidation, reduktion og alt andet, der hører med til det, gør os nu i stand til at flaske vine, der viser fremragende histamin- og svovlindhold. De er levende, udtryksfulde, livlige ... og velsmagende.”
Thomas og Claudia er super søde, hyper-professionelle, og de har et kæmpe fokus på økologi. De er simpelthen bare så glade, livlige og snaksaglige på hjemmebane. Passionen for deres vin lyser ud af dem. Her er bare stringens hele vejen igennem, fra økologisk og biodynamisk dyrkning og produktion til etiketter malet med naturens farver. Alt hvad vi får derfra, er virkelig well-made og knivskarpt.
Thomas Hareter har altid været drevet af visionen om at skabe de reneste vine. Han er fast besluttet på at tage udfordringerne fra hver årgang og hver enkelt naturvin med dens unikke egenskaber op. Denne ambition udviklede sig allerede, da han tog sin afsluttende eksamen og ikke var enig med sin eksaminator. Han var i stand til at overbevise eksamensudvalget, og da han overgik til økologisk vindyrkning, havde han i nogle tilfælde kastet det, han lærte i skolen, over bord og endda modbevist det. Thomas Hareter er ikke kun en ener inden for vinfremstilling, han er også en vinelsker, der aldrig kunne tænke sig at flaske en vin, han ikke selv satte pris på.
Thomas Hareter har en dyb forståelse af sine omgivelser, og den er med til at danne grundlag for hans filosofi om og tilgang til vin; ”For tre millioner år siden trak det indre hav sig tilbage fra vores region, og Donauflodens grene efterlod en stor mængde grus og småsten. Det er årsagen til, at jorden i vores vinmarker i Weiden am See er ret gruset. Hvor godt ting kan gro, og endnu mere hvad der kan høstes, afhænger helt og aldeles af jorden. Denne jord er ikke kun Guds gave. De fleste vingårdes jord er i virkeligheden hovedsageligt menneskeskabt. En vingård kan kun opleve en afbalanceret vækst på toppen af en sund, livlig, grøn overflade og ikke på gravlignende jord, der er gødet ihjel ved at sprøjte hver græsstrå og dræbe hver enkelt insekt. Og det er derfor, det er helt naturligt for os at holde vores vinmarker i Weiden am See grønne hele året rundt, for tusinder af insekter, der flyver omkring, og hundreder af regnorme, der boltre sig i jorden. Det er grunden til, at vi kun arbejder med jorden mekanisk og gøder den med hjemmelavet kompost, som vi får fra græsslåning. Fordi vi holder jorden så livlig og mangfoldig som muligt.”
Alt dette på bekostning af lavere udbytter?
“Helt sikkert. Vi høster ikke nær så meget som en konventionel vingård gør. Det faktum, at det for os ikke handler om kvantitet, behøver vist ingen yderligere kommentar.
Det handler alt sammen om Hareter-vinen.”
Vi kan så i øvrigt også bemærke, at Weiden am Sees marker med sparsom topjord og kalkholdig undergrund, ofte skaber mere spændende vine, end de ellers meget roste varme, sandede, sydvendte skråninger.
Thomas Hareter har, siden han blev færdiguddannet fra vinuddannelsen i Krems i 1996, bidraget væsentligt ved blandt andet at have næsten fordoblet vinmarkernes areal og ændret hele produktions- og salgsstrukturen i virksomheden, ved at omlægge til økologisk vindyrkning i 2006, og de har således været bio-certificeret siden 2009. Og her tog det for alvor fart. Claudia kom med om bord, og ikke længe efter, i 2010, kom Samuel til verden, og dermed grundlaget for næste generation.
Claudia Hareter-Kroiss kommer fra en baggrund inden for gastronomi. Før hun gik ind i vinfremstilling, studerede hun litteratur, hvilket vækkede hendes særlige interesse for dialektordbøger. Hun krydsede til sidst over til vinfremstilling på vingården. Claudias passion handler alt om vin og dens vitalitet! Hendes tilgang til vin er lige så selvstændig som hun er. Hun vil hellere kategorisere sine vine efter chakraer end efter aromaer. Hendes hovedansvar er eksport, som er steget til 80 % siden hun begyndte i virksomheden.
Thomas og Claudia er enige: “Vores mål er at få det bedste frem i vores planter og i os selv, og aldrig nøjes med det næstbedste.”, og adspurgt til hvorfor de på trods af meget strenge krav fra myndigheder og lignende, har valgt at fokusere på økologi, er svaret klart; “Fordi det er det eneste rigtige at gøre. Faktisk burde dette være normen, da økologisk vin undgår mange af de ting, der traditionelt bruges. Den kræver hverken herbicider, pesticider eller mineralgødning. Men hvad den kræver er et veluddannet øje, tid og tro. Der er intet fornuftigt alternativ til økologisk vin. Det kræver et nysgerrigt sind at udvikle det veltrænede øje, der kræves for at dyrke god økologisk vin.”
Hareter familien går enormt højt op i enkelthedens harmoni, og de gør derfor så lidt, som overhovedet muligt ved druemosten, for at den skal blive til vin. Selv om det kan gå ud over den endelige mængde, man kommer til at høste, er der faktisk også fordele ved for eksempel ikke at bruge pesticider;
“At smide de gamle metoder, som skolerne lærte os, ud af vinduet var ikke et problem, men blot at undvære svovl og klarningsmidler var heller ikke en levedygtig løsning.”, siger Thomas, og fortsætter med at forklare tingenes sammenhæng, som han ser dem;
“Det viser sig, at økologisk vinavl er absolut nødvendig! De økologiske druer plukkes i hånden og fermenterer af sig selv med det samme. Spontan gæring fungerer kun med druer, der bærer tilstrækkeligt gær naturligt, uden at være blevet behandlet med svampemidler. Svovlkisning er også kun sjældent nødvendig under vinifikation, da de perfekt modne økologiske druer indeholder nok antioxidanter i sig selv til at beskytte dem mod oxidation. Klaring er også lige så unødvendig. Skindet på vores økologiske druer producerer markant færre garvestoffer end konventionelle druer.”
Selv om der sjældent bruges svovl til klaring af vinen, inkluderer Hareters vinetiketter alligevel udtrykket "indeholder sulfitter". Årsagen til dette er en juridiske grænse på 10 mg/l, som de fleste vine overskrider på egen hånd, simpelthen gennem naturlig gæring.
Ud over sin forpligtelse til økologisk vinavl, er Thomas begyndt at bruge biodynamiske præparater på sine vinstokke, og han afstår bevidst fra at bruge animalske produkter i sin produktion. Og det stopper ikke her - han hyldes også blandt allergikere; ”Den gode nyhed er, at der faktisk findes vine med en restværdi af histamin på under 0,1 mg/l – og vi er dem, der producerer dem! Histaminetestet er vores standard! Vores druer indeholder et markant højere niveau af antioxidanter, som forhindrer dannelsen af histaminer i økologisk vin.”
Thomas startede med en vision om en vin, som var helt naturlig og skabt af Weingut Hareter Thomas. En vin så ren, så original og lækker, at den ikke kunne produceres ved traditionelle metoder. Så alle disse begrænsninger går på ingen måde ud over smagen. Tvætimod faktisk. Man skal “bare” vide, hvad man laver. Som Thomas forklarer;
“Vores naturvin smages regelmæssigt under modningsprocessen og omrøres eller iltes efter behov. Det kræver ikke meget mere end det. Det har vi lært af erfaring. År og år med erfaring. Fordi ingen naturvin kan laves over natten og stadig være velsmagende, stabil og holdbar.
Fordi det, der tæller til sidst, er smagen! Med alt det, der udelades, det der skabes nyt, det der spekuleres i, besværet og læringen, må du holde fast i dit oprindelige mål: En vin så ren og original og - frem for alt - så lækker som muligt.”
Claudia Hareter-Kroiss holdning er lige så klar, mens hun supplerer; “Vin skal kunne mærkes i hele kroppen og være prikken over i'et i en livsglæde.”
Livligheden i Hareters vin og jord ses tydeligt på husets etiketter, der er designet med materialer og motiver inspireret af vinmarkerne selv; den lilla farve på Naturschönheit-etiketten kommer fra blæk fremstillet af druekvas, og den efter Hareters mening stærkt undervurderede regnorm danner deres logo. De har endda flettet en af vinstilke, som en hyldest til og manifestation af naturens rolle.
Som Thomas siger det; ”Det var Darwin, der sammenfattede dette beskedne dyrs betydning ved at hævde, hvor vidunderligt det var at forestille sig, at ormene havde bearbejdet hele planetens topjords humus gennem deres kroppe, hvilket vil ske igen og igen over årene, og at det kan betvivles, om der er mange andre dyr, der spiller en så essentiel rolle i jordens historie som disse lavt organiserede skabninger.”
Når solen går ned over Weiden am See, samles familien Hareter efter en lang dag til et velfortjent måltid. De skåler for en vellykket dag og for den smukke vingård, der er deres arv. I dette øjeblik føler de en dyb taknemmelighed for jorden, vinen og den harmoniske forbindelse, de har til den natur, der omgiver dem.
Familien Hareter kan med deres stærke værdier og fast forankrede forbindelse til både for- og fremtid - og ikke mindst aldeles fremragende vin, med god grund være stolte af deres lille paradis, og skulle du være på de kanter, vil du helt sikkert blive taget ligeså godt imod, som vi blev.
Kan du ikke vente, er vi simpelthen så glade for at kunne præsentere Hareters vine her hos Husted Vin.