Parajes del Valle
”Vi sætter vores spor med hvert skridt, vi tager. Andre satte deres tidligere. Men at træde videre på det, der er blevet gjort, betyder ikke, vi sletter fortidens spor. Det er netop fortiden, der har gjort disse vinstokke til det, de er i dag, og når vi i vores ...
Parajes del Valle Rosado Bobal
Køb 6 stk. og spar 15%
Parajes Del Valle Vino Blanco KEG 20 ltr.
Parajes Del Valle Rosado KEG 20 ltr.
Parajes Del Valle Vino Tinto KEG 20 ltr.
Parajes del Valle Macabeo Blanco
Køb 6 stk. og spar 15%
Parajes del Valle Monastrell
Køb 6 stk. og spar 15%
”Vi sætter vores spor med hvert skridt, vi tager. Andre satte deres tidligere. Men at træde videre på det, der er blevet gjort, betyder ikke, vi sletter fortidens spor. Det er netop fortiden, der har gjort disse vinstokke til det, de er i dag, og når vi i vores arbejde, træder på jorden hver dag, ærer vi historien”
Sådan siger María Jover Sanchez, der står i spidsen for Parajes del Valle – og det er ikke bare tomme floskler. Dette er en dynamisk ny vingård, og selv om Maria ikke engang var fyldt 30, da huset blev grundlagt i 2018, havde hun allerede enorm viden om og erfaring med vin.
María er uddannet ønolog og har erfaring fra nogle af Spaniens mest anerkendte vinhuse, herunder legendariske Vega Sicilia. Hun har bragt en moderne og innovativ tilgang til Parajes del Valle, hvor hun kombinerer respekt for lokale traditioner med en kompromisløs satsning på økologi og bæredygtighed.
VIRKER DET? SÅ BEVAR DET DOG!
María arbejder tæt sammen med områdets vinbønder og har været med til at revitalisere det historiske "Terraje"-system; et traditionelt og historisk forankret udlejningssystem for vinmarker, som især findes i Jumilla-området i Spanien. Systemet fungerer således, at en jordejer udlejer sin vinmark til en vinbonde, der står for al pasning, dyrkning og vedligeholdelse af vinstokkene. Til gengæld afleverer vinbonden en fast andel af høsten – typisk omkring 7% – til ejeren som betaling for lejen af jorden.
Systemet har været afgørende for at bevare meget gamle vinstokke (ofte 80-90 år gamle), fordi det motiverer bønderne til at dyrke og passe markerne med stor omhu og respekt for traditionerne. Systemet er i dag truet, da gamle vinstokke ikke giver så mange druer, og mange jordejere ønsker derfor at omlægge til mere intensive og moderne dyrkningsformer (brug af pesticider, herbicider, gødning, kunstvanding osv.) for at øge udbyttet. Parajes del Valle er gået den stik modsatte vej, og har således gjort det til en mærkesag at bevare Terraje-systemet. For at motivere bønderne til at bevare deres gamle stokke, betaler de derfor altid over markedspris for deres druer.
NATUREN BESTEMMER
Bare fordi Parajes del Valles stokke er gamle, bliver de nu langt fra overforkælet. Vingården ligger nemlig i hjertet af Jumilla i den sydøstlige del af den Iberiske Halvø, hvor der har været dyrket vin i mindst 2500 år.
Nogle af Parajes del Valles terrasser ligger mellem bjerge og skråninger i 600-700 meters højde, hvor der er rødlig ler og let kalkstensjord, mens andre ligger lavere i Ramblaens mere stenede og sandede jord. Klimaet er hårdt kontinentalt. Med over 3000 timers sol og kun 300 liter pr. kvadratmeter regn om året rammer sommertemperaturen let over 40°C, mens den kommer under frysepunktet om vinteren, men det forhindrer ikke Parajes del Valle i at dyrke samtlige marker uden kunstvanding overhovedet. Man er helt og aldeles afhængig af vejret og undergrunden.
”Forholdene tvinger vores vinstokke til at vokse mod jordens hjerte, på jagt efter vand, der er sparsomt på overfladen. Det kan synes utroligt, men andre ting, som espartogræs vokser også i disse tørre og barske landskaber. På steder, hvor andre planter ville have meget svært ved at overleve, tilpasser de sig miljøet og formår at være nyttige for vores folk. Vores landskaber er klædt i fyrretræer, rosmarin og timian. Dette naturlige miljø er det, der i vores vine formidler essenser, nuancer og smage, der afspejles vores miljø.”
Alt ved Parajes del Valles tilgang til vin er så naturligt, som muligt. Ud over dyrkningen, der som nævnt er på naturens præmisser, foregår al høst i hånden. Man høster tidligt, for at bevare druernes syre og friske toner. Druerne udvælges og plukkes ved håndkraft på det helt rigtige tidspunkt, i små kurve så de ikke bliver kvast af deres egen vægt, før de når til kælderen.
”Vinmarker, der holder på deres hemmeligheder hele året, afslører alt hvert efterår ved høst.”
María Jover er kendt for sin dedikation til minimal indgriben i vinproduktionen, brug af vilde gærceller, lav svovl og cementtanke frem for egetræsfade. Ud over at bevare den smag druerne har fået af områdets terroir, hjælper gæring i cement også med at klare vinen og forbedre dens stabilisering om vinteren. Så i begyndelsen af foråret er vinen på sit optimale tidspunkt til aftapning uden behov for yderligere klaring og stabiliseringsbehandling, der kan forvrænge og faktisk ødelægge vinens smagsnuancer.
For Maria og Parajes del Valle handler det hele, som hun siger, om; ”vin skabt i hånden takket være viden, overført fra forældre til børn i mange generationer”, og det er rigtig vigtigt for hende, at bevare det gode fra fortiden, samtidig med at kunne give noget godt videre til fremtiden.
Og man må sige, hun har fat i det rigtige. Skål!