Vincent Couche Champagne Élégance
Køb 6 stk. og spar 10%
COUCHE. VINCENT COUCHE. Lad os tage til Champagne. Ca. to timer sydpå fra Épernay, kun 1 time fra Chablis. Til den sydlige del af regionen, hvor vi i hjertet af Côte des Bar, nær landsbyen Buxeuil, finder Aube-departementet. Her står Pinot Noir og ...
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Køb 6 stk. og spar 10%
Lad os tage til Champagne. Ca. to timer sydpå fra Épernay, kun 1 time fra Chablis. Til den sydlige del af regionen, hvor vi i hjertet af Côte des Bar, nær landsbyen Buxeuil, finder Aube-departementet. Her står Pinot Noir og Chardonnay-markerne tæt sammen med små mængder Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier og Fromenteau Gris.
Få regioner i verdenen er lige så kendt for kvalitet og luksus som Champagne, og det forpligter selvfølgelig. Både på godt og ondt. Det gode er, at man gennem generationer har opbygget en utrolig stor forståelse for sit terroirs unikke egenskaber, og Champagne appellationens høje krav gør, at man som vinnyder, allerede inden man åbner flasken, med rette kan opbygge sig en vis forventning. Og kravene gør, de som oftest bliver indfriet. Mange af markerne her gemmer nemlig på en hemmelighed. Dét bringer os til det, man måske kan kalde det dårlige ved klassifikationskrav; for at kunne leve op til dem, oprettes naturligvis standarder og klasser man måles og vurderes efter, og rigtig mange af områdets vinbønder føler sig simpelthen så overmandet af bureaukratiets vælde, at de i stedet for selv at lave egentlig vin, ”nøjes med” at dyrke druer for andre. Oftest for områdets kendteste vinhuse. Disse vinhuse leverer så som regel alt til bonden. Alt fra stokke, gødning, insektmidler og krav – ja, bønderne får faktisk at vide nøjagtig hvad og hvornår de skal dyrke, høste og så videre, så druerne kan leve op til førnævnte standarder og indgå i ”de kendtes” produktion.
Der findes så heldigvis altid folk, som ikke bare automatisk retter ind til højre. Der findes heldigvis altid folk, som med deres egen vision og indsigt sætter deres helt eget unikke aftryk i verden. Nysgerrige folk, som skaber nyt, som rykker grænserne, som sprænger rammerne. Én af dem, er Vincent Couche.
Selvom Vincent har slået sig ned i et område, der emmer af historie og traditioner, og selv ”kun” er tredje generations vinmager, dvæler han ikke ved familiens relativt korte fortid. Nej – han er tværtimod i fuld gang med at manifestere sig et fænomenalt navn i egen ret.
Vincent er vokset op med vin. Faktisk begyndte han allerede som 8-årig at hjælpe sin mor i markerne, og hans kærlighed til og viden om dette fag er kun blevet stærkere med årene. Vincent tog sig en specialiseret uddannelse i ønologi, en årrække med praktikophold i Schweiz og Tyskland, og i 1996 følte han sig tilpas moden og vidende og sprængfyldt med entusiasme og gå-på-mod, til at han vendte tilbage for at overtage driften af familiens vinhus og marker.
Vincent Couche råder i dag over marker i både Champagne og Bourgogne, og selve gården ligger i Buxeuil, Champagne. Dette er en eventyrligt smuk lille landsby, der ligger i Côte des Bar-regionen, som er en del af Aube-departementet i franske Grand Est. Buxeuil er en traditionel, historierig champagnelandsby og idyllen og traditionerne hviler så tungt her, at byen faktisk er en del af UNESCO's verdensarvsliste.
I dette område, hvor jordbunden primært består af kimmeridgisk mergel og kalkholdig lerjord, har Vincents ca. 10 hektar syd-, sydvestvendte stejle skråninger med udsigt over Seinen siden 1973 været prydet af, hvad utvivlsomt er nogle af områdets smukkeste og gladeste Pinot Noir vinstokke. Disse skråninger har masser af forskellige mikroklima med forskellige temperaturer og, takket være tilstedeværelsen af og påvirkningen fra floden nær vinstokkene, variende luftfugtighed.
I Montgueux, Buxeuil, lidt sydvest for Troyes ejer Couche også 3 hektar Chardonnay på den vildeste kridtbund stammende helt tilbage fra kridttiden kun dækket af små 40cm jord. Og hvilken jord!
Da Vincent Couche vendte tilbage for at drive vinhuset, var det med stor respekt for alt, hvad der lever både på og i jorden, og med denne dedikation, var biodynamisk vinproduktion det eneste fornuftige, så han gik på jagt efter gode folk med god viden om god jord, og sådan mødte han to af Frankrigs førende eksperter inden for feltet: Claude Bourguignon og Pierre Masson.
Claude Bourguignon, grundlægger af LAMS (Laboratoire d'Analyse Microbiologique des Sols), er en højt respekteret mikrobiolog og jordbundsekspert (et kæmpe navn i Bourgogne), og hans omfattende viden om jordens mikrobiologi, hjalp Couche gevaldigt med at øge biodiversiteten i vingårdene og fremme en naturlig modstandsdygtighed mod sygdomme. Mere biodiversitet og god jord overflødiggør gødning og pesticider, og naturligt sundere vinstokke giver mere plads til, at terroiret kan skabe karakterfulde druer.
Pierre Masson, forfatter af "A Biodynamic Manual" og grundlægger af konsulentfirmaet BioDynamie Services, er en pionér inden for biodynamisk vinproduktion, og hans viden om biodynamiske metoder, specielle biodynamiske præparater, timing af landbrugsaktiviteter i forhold til månefaser og kosmiske rytmer, samt en holistisk tilgang til vinmarksforvaltning, har været en fuldstændig uvurderlig ressource for Couche, som i dag går videre end de krav, der er i den Demeter-certificering, Vincent og hans marker opnåede helt tilbage i 2008.
Vincent Couche er mere end almindeligt fortrolig med sin vingård. Han kender hver en skråning, hver en fordybning. Han har styr på sit terroir og sine mange forskellige mikroklimaer. Han kender hver eneste vinstok helt ned til de enkelte klaser, og han er i alle henseender en stolt, uafhængig vinproducent. Han lader ingen sten være urørt. Fra jorden og de planter, der producerer frugten, til karrene og opbevaringsområderne – ja, selv flaskerne er nøje udvalgt med det ene formål at opnå topkvalitet. Han er bonkammerat med opskrifter og tilgange. I ægte forstand er han en håndværker, der med sin omhyggelige og præcise tilgang til stadighed nærer ønske om altid at forbedre sig for at opnå ekspertise.
Vincent tilsætter ikke sukker til sine vine, og lader derfor sine druer modne længere for at få højere sukkerniveauer. Han høster således oftest over en uge senere end sine naboer i begge landsbyer. Han leder konstant efter nye metoder, prøver afkog, som han alene har hemmeligheden om, han tester og han innoverer, og i hans kølige, dybe kælder gæres og lagres vine lystigt i eg og rustfrit stål, selvfølgelig uden kunstigt tilsat gær eller næringsstoffer.
Her er tale om høj og unik kvalitet fra en gennem-passioneret sjæl. Og denne sjæl mener det alvorligt, så Vincent er en fremtrædende skikkelse i Grower Champagne-bevægelsen, også kendt som Récoltant-Manipulant (RM). En bevægelse, som med et autentisk alternativ til de store mærkers dominans, er med til at forme en ny forståelse af, hvad Champagne kan være - med fokus på terroir-udtryk, individualitet og bæredygtighed, og deres åbenhed omkring produktionsmetoder og filosofi afspejler den transparens, forbrugere i stigende grad efterspørger.
I vinverdens krydsfelt mellem traditioner og innovation er Vincent således i dag ubetinget en af de toneførende, spændende og mere markante biodynamiske producenter i Champagne-regionen, og hans ukrænkelige engagement i bæredygtig og naturlig vinproduktion, har simpelthen skabt en ny standard for miljøbevidst champagneproduktion og terroir-tro vine, som andre nu kan forsøge at leve op til. Hvis vin fra Champagne overhovedet kan blive bedre, er der en stor chance for, den kommer fra netop dette vinhus, og vi er selvfølgelig her hos Husted en del af den begejstrede skare, der hvert år forventningsfuldt og med stor spænding ser frem til, hvor højt Vincent Couche nu har sat baren.