Kenn Loire

Husted Vin på tur – Loire dalen 2021

Dag 1 – Besøg hos Antoine De La Farge i Menetou-Salon

Husted Vin teamet mødtes i lufthavnen onsdag d. 1. september, hvor turen gik til Paris. Efter lidt proviant, boardede vi og fløj mod Frankrig. Efter en kort flyvetur ankom vi til Paris, hvor vores minibus ventede på os. Herefter kørte vi mod Loire-dalen med højt humør.

Vi ankom til l’Ermitage (et helt igennem fantastisk sted, hvor du selv kan bo: https://www.hotes-ermitage.com/). Det er Antoines mor Laurence De La Farge, der ejer og styrer denne fabelagtige Bed & Breakfast. Vi fik en kort rundtur og blev indkvarteret på vores værelser. Vi havde en lille times tid inden aftensmaden, som nogle af os valgte at bruge i poolen!

Vi sad klar på terrassen 19.15, hvor Antoine og Laurence kom ud med vine og canapeer. Alle retterne var lavet med lokale råvarer. Der var miniburgere, sandwich-hapser, kartofler med kaviar, melon og sortfodsskinke. Her smagte vi bl.a. Menetou Salon. Antoine fortalte kort om historien bag sin passion for vin, der egentlig startede et helt andet sted. Hans hjerte har altid banket for Menetou-Salon, stedet hvor han voksede op, så det var naturligt for ham at skabe sprøde og mineralske Sauvignon Blanc vine tæt på det sted, hvor han var vokset og hvor vi nu skulle overnatte.

Han fortalte desuden historien bag vinene Enfant-Rebelle (det rebelske barn). Det var ilde set, da han besluttede sig for at lave vine på sin facon i Menetou-Salon. Selv hans onkel, der er en del af det etablerede vinfællesskab i området, stemte imod ham og hans måde at lave vine på, da han først begyndte på det. Det gad Antoine ikke finde sig i, så han skabte Enfant-Rebelle vinene i Pinot Noir og Sauvignon Blanc.

Efter lidt hygge på terrassen med rosé på Pinot Noir samt den nyeste årgang af hans Menetou-Salon, blev vi inviteret ind til en overdådig middag, der blev tryllet frem af en lokal kok. Han stod bag canapeerne, så forventningerne var høje.

Vi startede med en amuse bouche, der bestod af tatar. Herefter fik serveret den første officielle ret, der var en stor portion slow cooked foie gras. Til den ret fik vi en ”ulovlig vin” som Antoine havde fundet i kælderen. Det var en late harvest sweet wine, der passede perfekt til den fede og creme foie gras. Match made in heaven.

Hovedretten var en risotto med perfekte stege kammuslinger og safran. Hertil endnu en sag fra kælderen – en 2004 Pinot Noir. Efter hovedretten blev vi præsenteret for et lækkert ostefad bestående af lokale oste. Desserten bestod af en pære med lækkert tilbehør og endnu et glas af den forbudte vin fra kælderen.

Vi sluttede af med kaffe på terrassen og gik i seng, da vi skulle tidligt op videre mod Antoines vinmarker og vingård til en smagning af alle husets vine.

Dag 2 – Morgensmagning og hulemænd

Først fik vi en kort rundvisning på stedet og kørte en tur ud i vinmarkerne, hvor Antoine fortalte om druerne, terroir og klima.

Vi kom tilbage til vingården og smagte på 10 forskellige vine fra Antoines marker. Vi har allerede 4 af hans vine i sortiment, men alt peger på at vi får en ny lækker Sauvignon Blanc hjem fra Poully-Fumé. Glæd jer!

Efter morgenbesøget hos Antoine De La Farge gik turen videre til et potentielt nyt naturvinshus i Bourgeil, som Antoine havde snakket om. Der fik vi en kort rundtur på deres sted og en kort smagning af deres sortiment, hvor den ene stak ud med nogle fede etiketter med en linedansende ko i tylskørt. Vi spiste en lækker og meget fransk frokost med dem i nogle gamle huler, der var lavet om til et vinmuseum for Loire-vine. Det var en fed oplevelse, der gav os en smule skygge fra den bagende sol og de 30 grader.

Efter besøget hos Marchessau kørte vi mod vores gode venner Le Fief Noir (navnet kommer af den sorte skiferjord deres marker befinder sig på). Anjou Noir som et af områderne hedder, byder på sort skifer, som giver lækre mineralske noter og syre.

Vi mødtes med Dominique og Alexis, der sammen har startet Le Fief Noir (løst oversat til Den Sorte Højborg), hvor vi fik en hurtig rundtur i vineriet tæt på byen Angers. Efter en kort rundtur besøgte den nærmeste vinmark, hvor de havde gjort klar til en hvidvinssmagning. Det skete under en lille pavillon med udsigt over de mange marker. Det var helt perfekt og meget hyggeligt. Vi fik endda lov til at tage noget sort skifer med hjem til terroir-samlingen (ja, sådan en er vi begyndt på). Vi fik også lidt historie om vinene. L’Echappee betyder Flugten på fransk, men drejer sig mere om eskapisme og virkelighedsflugt, hvilket kan være konsekvensen hvis man drikker for mange af dem. Vi smagte også på den lidt sødmefulde og lækre Dis Moi Oui (løst oversat til ”fortæl mig ja”). Sig selv ja her: https://hustedvin.dk/vare/dis-moi-oui/.

Som noget nyt fik vi lov at smage deres take på en orangevin, hvor druerne har mere skinkontakt end normalt. Den hedder også noget så simpelt som Contact og smager dejlig friskt. De friske fyre havde dog et es gemt i ærmet ved navn L’âme de Fond (løst oversat til tidebølge), som vi fik lov at smage på. Wauv. En himmelsk Chenin, som vi kraftigt overvejer at tilføje til samlingen af Le Fief Noir.

Efter de hvide, tog vi tilbage til vineriet og smagte de røde, hvor en af vores egne favoritter Cocagne fik anerkendende nik med på vejen. Vi smagte også på nyeste årgang af Le Rêveur (Drømmeren) – en lækker sag på 50/50 Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Vi aftalte, at vi skulle ud at spise med dem i Angers, så vi vendte snuden mod Loires ”hovedstad” og fik en times fri leg inden vi skulle spise med dem. Middagen blev nydt på en hyggelig lille café, hvor tempoet var langsomt, men vinene var gode og selskabet behageligt. Vi takkede for en god aften og smuttede hjem på hotellet, så vi kunne være klar til endnu en dag med lækre vine og god mad hos vores nye venner hos Terra Vita Vinum.

Dag 3 – Terra Vita Vinum og Paris

på 3. dagen gik turen mod Terra Vita Vinum, hvor vi skulle hilse på ejerne Luc og Bénédicte, der har været Demeter-certificerede vinmagere siden 2020. De holder til i Anjou Noir, som I måske husker fra Le Fief Noir. Terra Vita Vinum råder over 7 forskellige vinmarker på begge sider af Loire. De har et bredt sortiment af kvalitetsdruer: Chenin, Chardonnay, Cabernet Franc, Gamay, Cabernet Sauvignon og Grolleau.

Vi lagde hårdt ud med en introduktion til vinene, så den stod på smagning fra morgenstunden, hvor vi blev forkælet med lækkerier fra stort hele deres bagkatalog. De råder over 30 hektar jord i Anjou Noir. De har enormt fokus på biodiversitet, minimal intervention i processen samt at holde sulfit-niveauet til et absolut minimum.

Vi smagte os igennem deres 4 forskellige niveauer: Parcellaires, Assemblages, Rock & Schiste samt Large Soif. Her er tale om virkelig høj kvalitet.

Efter smagning og rundtur kørte vi til en af deres vinmarker inden vi spise frokost med dem på den hyggeligste café i Savenniéres, hvor de bestilte nogle af deres favoritvine fra vinbønder i lokalområdet. Det var virkelig lækkert. Vi glæder os allerede til de næste årgange fra dette spændende vinhus. Vi tog afsked med de skønne mennesker fra Terra Vita Vinum og satte kursen mod Paris, hvor den sidste dag skulle nydes med frie tøjler.

Indkøbskurv