Pinot Noir vin

Pinot Noir rødvin er Bourgogne-darlingen over dem alle

Svær at dyrke, tyndskallet og kommer i mange afskygninger, bedst kendt fra Bourgogne.

Kan være alt fra en letbenet, krydret og grøn sag til en bombastisk, fadlagret og korpulent bulderbasse. Vi har været turen rundt i verden og fundet mange forskellige varianter af denne skønne drue

Grundet sin charme er det lykkedes den at rejse rundt i verden, fra Tyskland over Italien, til Chile, Sydafrika, Australien og især kendt fra Californien, Oregon og New Zealand, hvor den nærmest har opnået kultstatus.

Pinot Noir er især kendt for sine aromatiske noter, hvor forskellige bær kæmper om din opmærksomhed. Har høsten været varm, så kan du også forvente noter af læder og violer, der kan lede tankerne hen på en Syrah.

Pinot findes i mange varianter, der ifølge DNA-tests viser at der er tale om mutationer eller kloner af en drue. Der findes over 40 kloner af Pinot, hvis man spørger den franske regering på det område, ENTRAV-INRA.

Det er også en ældre sag, som man mener har mere end 2.000 år på bagen.

I Bourgogne tænker man mere i klima og terroir end i kvaliteten af den enkelte drue, hvilket giver nogle komplekse, små forskelle i vinene fra området.

Noter: Tranebær, kirsebær, hindbær, nelliker, svampe.

Hvad er Pinot Noir?

Pinot Noir er blandt de ældste sorter i verden. Man har sporet Pinot Noir-druen længere tilbage end vores tidsregning. Den var allerede populær og anerkendt dengang, siger rygtet. Den påvirkes nemt af vind- og vejrforhold, hvilket gør den til en populær drue, når der skal sættes lokalt præg på vinen. Den anses for at være skrøbelig og mild. Den er desuden klonet utallige gange.

Pinot Noir har fine franske aner og stammer oprindeligt fra den verdensberømte Bourgogne-region. Pinot Noir kan da også tage meget af æren for den status Bourgogne har i dag. Med en Pinot Noir i glasset kan du altid forvente sødme fra bær og noter af muld og skovbund.

Vine lavet på Pinot Noir får deres karakteristiske tannin og farve grundet druens tynde skin. Pinot Noir er på sin vis skrøbelig, hvilket resulterer i mindre udbytter, når der høstes. Det gør også, at Pinot Noir ofte er lidt dyrere end andre rødvine i samme klasse. Det er også derfor, du finder nogle af verdens dyreste vine blandt vintage-vine fra Bourgogne.

Pinot Noir udenfor Frankrig

Den fantastiske Pinot Noir-drue dyrkes mange steder i verden udover Bourgogne. Lande og regioner med klassiske forårs- og efterårsperioder, sikrer de bedste forhold, når der skal dyrkes Pinot Noir.

Tyskland producerer ligeledes Pinot Noir, men her går den under navnet Spätburgunder. Italien laver også Pinot Noir, men her bruges navnet Pinot Nero. De er typisk rigere og mørkere end deres franske slægtninge.

Amerikansk Pinot Noir

Californien er kendt for deres fede og fantastiske vine. Pinot Noir har også gode forhold under den californiske sol. Her kan du forvente nuancer af sorte kirsebær samt hindbær. Er du heldig at finde en Pinot Noir fra Oregon, så forvent en lettere og mere frugtige end de typiske Pinot Noirs.

Drue uden smag

Eksperterne påstår, at Pinot Noir er den drue, der smager af mindst. Den skal med andre ord have al sin smag, struktur, noter og lignende fra terroir og klima. På den måde er Pinot Noir den ultimative kærlighedserklæring til det land, hvor den dyrkes.

Bourgogne – legendariske rødvine

Pinot Noir og Bourgogne hænger sammen. Som skatter og afgifter. De bedste rødvine fra Bourgogne laves på Pinot Noir. Bourgogne-rødvine anses for at være verdens fineste og bedste, uanset druesort. Det kræver dog, at du graver dybt i muldvarpeskindet for god Bourgogne koster penge – rigtig mange penge. Mange har forsøgt, og forsøger stadigvæk, at kopiere Bourgognes legendariske rødvine, men det kan man ikke. Der bliver lavet fantastiske Pinot Noir-vine i andre dele af verden, men de vil aldrig opnå samme status som en Pinot fra Bourgogne.

Terroir, klima og høst

Pinot Noir kræver tålmodighed og evner, når den helt rigtige vin skal fremstilles. Det stiller store krav til klima samt tidspunkt for høsten. Pinot Noir skal plantes på næringsrige marker langt over havets overflade, gerne i et køligt klima i læ for at skabe stabilitet og ro. Pinot Noir skal høstes på det helt rigtige tidspunkt, så man rammer bærnoter og sødme. Høstes den for sent risikerer man en flad og kedelig vin. I Bourgogne kæmper de nogle gange med høst, der ikke er moden nok. Der er desuden altid risiko for råd, når vi taler tyndskindede druer som Pinot Noir, hvilket også gør bønder ofte må høste før tid. Det giver desværre nogle triste og spinkle vine, som de fleste af os nok har prøvet.

Smagen af god Pinot Noir

Pinot Noir betegnes som feminin og meget elegant. Den er let parfumeret, med mineralitet og en let sødme. Men fortvivl ikke … en feminin vin kan sagtens have pondus og være kompleks uden at være en marmelade-vin. Noter vil ofte være bær, herunder jordbær, kirsebær, brombær og solbær. Din næse kan måske ane skovbær i de yngre vine, der med tiden udvikler sig til stald. Du kan også opsnuse vanilje, hvis vinen har været på fad.

En typisk Pinot Noir er lys og sart i farven. Garvesyren er lav, men den er alligevel syrlig og frisk uden at være propfyldt med tanniner. Det kan tilskrives den tynde skal. De er ofte lidt højere på alkohol end f.eks Cabernet Sauvignon, som sammen med lette garvesyre giver en lækker silkeblød og fed fornemmelse.

Indkøbskurv

Regioner

Årgang

Producent

Organisk

Pris